profimedia-ilustracijaprofimedia-ilustracija

Министарство финансија је направило нови Нацрт закона о накнадама за коришћење јавних добара, који ће укинути многе накнаде, на пример, накнаду за заштиту животну средину, која се до сада наплаћивала по метру квадратном стамбеног и пословног простора, изјавила је данас државна секретарка у Министарству финансија Јелене Танасковић.

На том закону се ради већ шест година, речено је на годишњој конференцији Америчке привредне коморе „Шесто пролазно време – откључавање реформи?“, а Танасковић каже да се његово усвајање очекује до краја године, заједно са сетом од скоро 20 финансијских закона, који ће до краја месеца ући у скупштину.

„Циљ је спајање свих накнада, да све буду на једном месту, затим предвидљивост прихода и транспрарентност, то јест прецизни трошкови привреде“, рекла је Танасковић.

Она је рекла да нови нацрт тог закона предвиђа избацивање чувене накнаде за заштиту животне средине која се обрачунавана по метру квадратном за стамбене и пословне просторе, што је било доста оспоравана.

„Урађена су многа нормативна побољшања по питању предвидивости трошкова, биће апсолутне вредности сваке накнаде изражене или горња граница или бар распон и више неће бити непознатих. Укида се накнада за коришћење енергије и енергената, пре свега накнада за биогорива.

Такође се укида и накнада за резерве природног гаса које не представљају по својој суштини јавно добро“.

Каже да ће читав сет накнада бити укинут или преформулисан, као и да се укида накнада за прекомерно коришћење јавног пута, дела пута или објеката на путу.

„Имамо редукцију накнада у смислу редукције основице за плаћање, где су смањене са 10 просечних на пет“, додала је Танасковић.

Упитана за листу Међувладине организације која се бори против финансирања тероризма и прања новца ФАТФ која је сврстала Србију међу 11 земаља са високим ризиком за такве делатности, Танасковић каже да је шест закона ступило на снагу, док је осам закона донето од фебруара ове године, а да би све то требало да обезбеди амбијент који је мање подложан оваквим појавама.

Она је навела да су закони донети и пре предвиђеног рока и да су постављене препоруке испуњене.

Како каже, сада је остало да се примени све што је донето, а за то је остављено довољно времена и простора будући да су закони донети и пре рока.

Подвлачи, да се након свега нада, да би у фебруару следеће године Србија могла очекивати да буде скинута са ове листе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг