foto-thinkstockfoto-thinkstock

Послодавци у Србији моћи ће од октобра ове године својим запосленима да исплаћују зараде и нерадним данима, чак и ноћу, а грађани ће истог тренутка на својим рачунима имати уплаћени новац.

Народна банка Србије ће од октобра пустити у рад нови „инстант“ платни систем, каже за Танјуг генерална директорка Сектора за платни систем НБС Драгана Станић.

„Радници ће за неколико секунди добити плату, ако послодавац одлучи и каже својој банци ‘желим да се ова трансакција изврши као инстант плаћања’, јер ће све банке то нудити својим клијентима па и послодавцу“, каже Станићева.

До сада, пракса је била да уколико послодавац одлучи да у петак послеподне исплати зараду радницима, новац је могао да „легне на рачун“ тек у понедељак, или, у случају да се „закачи празник“, тек након њега.

Станићева објашњава да ће по налогу послодавца, трансакција за свега неколико секунди проћи кроз платни систем НБС, а банка у којој грађани имају рачун, дужна је да та средства одмах пребаци на рачун клијента.

„Нижи трошкови плаћања, корист и за трговце“

Инстант плаћање ће бити могуће и путем телефона за све грађане који, на пример, желе да своје рачуне у продавници плате на овај начин.

Трошкови ће бити нижи у односу на плаћање картицама, јер банке приликом сваког провлачења картице кроз терминал узимају провизију.

„Новац ће грађани моћи да пренесу било ком физичком лицу или да плате неки рачун, али уједно, да у трговини плате рачун скенирајући телефоном КуАр код (QR code), а трговац ће за разлику од картичних плаћања та средства добити за пар секунди“, објашњава Станићева.

Корист од новог система ће зато, каже Станићева, имати и трговци, јер ће новац за купљену робу лећи и на њихове рачуне истог тренутка, што до сада није било могуће.

Трговци су до сада, у зависности од уговора који имају са банкама, средства добијали са закашњењем, а „код инстант плаћања, прималац средстава новац добија одмах“, наглашава Станићева.

Грађани ће новац моћи одмах да подигну на шалтеру или на банкомату, а банке су дужне да им омогуће приступ њиховом новцу 24 сата током целе године.

„Моћи ће да се обавља плаћање 24 сата, седам дана у недељи, 365 дана током године, и викендом и празницима, а платни систем НБС ће радити непрекидно и то је основна разлика на системе који постоје у земљи“, каже Станићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг