Изменама правилника који регулишу рад туристичких агенција, знатно је смањен износ депозита који агенција мора имати на рачуну последњег дана у месецу а уведене су и две нове категорије лиценци са мањим лимитом покрића гаранција путовања.

Тиме се, како објашњавају у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, изашло у сусрет захтевима туристичких агенција да им се олакшају последице које је пандемија ковида-19 имала на њихов рад.

Пандемија је отежала пословање агенција што се негативно одразило и на процену ризика и висину трошкова при издавању гаранција путовања.

Изменама које су ступиле на снагу, депозити које агенције морају имати последњег дана у месецу, смањени су са ранијих две до десет хиљада евра на 300 до 3.500 евра, зависно од категорије лиценце.

Уведене су и две ниже категорије лиценце А10 и А15, са нижим лимитом покрића гаранција путовања и то лиценца А10 до 300 путника, са лимитом покрића од 50.000 евра и лиценца А15 од 301 до 600 путника, са лимитом покрића од 100.000 евра.

Новим правилницима је агенцијама дата могућност да промене лиценцу на нижу категорију, са знатно нижим лимитом покрића.

ТопПрес/ Извор: Танјуг