Захваљујући модернизованом систему за паушално опорезивање предузетници од самог почетка знају колика ће им бити пореска обавеза за текућу, али и за наредне три године, речено је на конференцији „Модернизација система паушалног опорезивања“.

На тој конференцији представљени су резултати модернизације система паушалног опорезивања и нови систем за доставу пореских решења, у присуству премијерке Ане Брнабић.

Систем опорезивања паушалаца је реформисан и представља затворен систем електронске управе, будући да предузетник може да се региструје, започне пословање, добије пореско решења и плати га, а да ни једном не крочи у филијалу Пореске управе, рекао је председник Надзорног одбора НАЛЕД-а Владислав Цветковић.

Уредба о паушалном опорезивању ступила је на снагу у јануару и предузетницима паушалцима већ су достављена електронска решења о износу обавеза у пореско сандуче.

Први пут је уведена објективна формула за обрачун износа пореза и доприноса, тако да сви заинтерсовани већ два месеца на порталу пројекта Јавно – приватни дијалог могу на Калкулатору који је развио НАЛЕД у сарадњи са Пореском управом, да израчунају пореске обавезе за текућу и три наредне године, истакао је Цветковић.

Тај Калкулатор су предузетници и потенцијални предузетници користили до сада око 59.000 пута, додао је Цветковић.

Објективна формула за израчунавање пореза садржи једну важну новину, а то је да се предузетницима који запошљавају додатне раднике пореска обавеза због тога неће повећавати, што је до сада био случај.

Паушалци су, како је рекао, добили још једну погодност коју никада нису имали, а то је ограничење највећег могућег раста пореске основице на највише 10 одсто годишње, што је такође до 2023. године.

Захваљујући томе успостављен је систем опорезивања паушалаца који је без преседана по питању транспарентности формуле за утврђивање пореза, предвидивости илакоће коришћења, о чему сведочи 100.000 паушалаца који су електронским путем већ испоручена решења за 2020. годину.

„Посебно смо задовољни јер је овом реформом решена једна од важних препорука НАЛЕД-ове Сиве књиге, која датира још из 2015. године, када смо заједно с нашим члановима реформу паушалног опорезивања истакли као приоритет“, навео је Цветковић.

„Затворен прозор за корупцију“ 

Брнабићева је рекла да је раније систем био нетранспарентан и да је постојала арбитрерност у одређивању колико треба платити порез, што је отварало велики простор за корупцију.

„Затворили смо велики прозор за корупцију, арбитрарност и дискреционо право више не постоји“, нагласила је Брнабић и истакла да се тако држава бори и против сиве економије.

Она је захвалила УСАД, НАЛЕД-у и тиму Владе Србије који је радила на тој захтевној реформи скоро две године.

Брнабић истиче да је система за паушално опорезивање био непредвидив и пун ризика за пословање предузетника, као и да је тако функционисао деценијама.

То је била без сумње једна од највећих препрека за преудзетнике и стварање нових предузентика у Србији, рекла је премијерка.

Сада је, додаје Брнабић, направљен нови систем, који је транспарентан и објективан и потпуно транспарентан и потпуно је промењен систем обрачуна и плаћања паушалног пореза.

„Раније су предузетници радили у таквом окружењу да нису знали шта могу да очекују сутра“, казала је она.

Премијерка наглашава да је промењен пословни амбијент у Србији, у циљу јачања МСП сектора и предузетништва.

Циљ је да се направи пробни оквир који ће олакшати поштовање прописа и омогућити да државна управа буде на услузи грађанима 24 сата дневно током целе године.

„Ову реформу паушалног опорезивања не бисмо могли да урадимо без предузетника и да је зато важан јавно-приватни дијалог“, нагласила је премијерка.

ТопПрес/ Извор: Танјуг