Предложени закон о пореклу имовине и посебном порезу неће имати временска ограничења, примењиваће се на све грађане и садржи механизам наплате незаконито стечених добара, саопштила је Владе Србије.

Како се наводи, текст који је послат Скупштини на разматрање ће циљати пореске обвезнике чија имовина не одговара приходима које имају, а требао би и да олакша утврђивање да ли се неко незаконито обгатио.

„Ово законско решење представља средство за остваривање државне политике – нормирањем поступка којим се утврђује порекло имовине и посебан порез, а чиме се постижу очигледни фискални и значајни нефискални циљеви“, наводи се у саопштењу.

Премијерка Србије Ана Брнабић је на конференцији након седнице Владе објаснила да је Предлогом закона предвиђено да буде оформљена посебна јединица у Пореској управи која ће проверавати „свакога, пре свега политичаре и политичку елиту“, преноси Блиц.

Опозициони Савез за Србију је у марту оценио да је тада представљени Нацрт закона о пореклу имовине „још једна превара“ носилаца власти јер ни на који начин није обухватао сроднике, а у провери је био ограничен само од 2007. године па надаље.

ТопПрес/ Извор: Нова економија