foto tanjug zoran zesticfoto tanjug zoran zestic

Колико је успешан образовни систем у Србији показаће ново ПИСА тестирање које почиње 16. априла и трајаће до почетка јуна.

Тестирање ће се спровести у 222 школе, а биће обухваћено око 8.000 ученика.

Ове године осим језичке, математичке и научне писмености тестираће се и финансијска писменост петнаесогодишњака. Новина овог циклуса је да се тестирање обавља електронски – папир и оловка је потпуно замењен рачунаром, што јесте блиско генерацији која полаже тестове.

Резултати ће бити званично објављени у децембру 2019. године, а објавиће их ОЕЦД (Тхе Органисатион фор Ецономиц Цооператион анд Девелопмент) за свих 80 земаља које учествују у истраживању.

Последње ПИСА тестирање у Србији одржано је 2012. године и показало је да ученици у Србији не знају да примене научено градиво и да је њихово функционално знање испод ОЕЦД просека.

Саветница министра перосвете Гордана Косановић подсетила је да Србија није учествовала на последњем ПИСА тестирању одржаном 2015. године јер нису била обезбеђена средства за то и обављене техничке припреме.

– Очекујемо да ће постигнућа ученика бити боља на овом ПИСА тестирању него 2012. године када су наши ученици били испод ОЕЦД просека – рекла је Косановић за Тањуг.

Она је подсетила да је било „интервенција у систему“ те да се због тога очекују боља постигнућа, али да се ипак највећи скок очекује 2021. године када се очекује „кумулативни ефекат реформи“.

– У систему је дошло до промене парадигме са учења орјентисаног на садржај ка учењу орјентисаном на исход – рекла је Косановић.

Након што ОЕЦД објави резултате за све земље у Министарству просвете кажу да планирају да ураде додатна истраживања како би се утврдило који су недостаци, а које добре стране система и које области треба унапредити како би функционално знање ученика у Србији било бар на нивоу просека ОЕЦД земаља.

– Најлошије резултате ученици су 2012. године показали из језичке писмености, а она је основ свих других писмености. Дете које не разуме текст који чита лоше ће урадити и тест из математике и тест из финансијске писмености – појаснила је Косановић и додала да је разумевање прочитаног нешто на чему треба посебно радити.

ПИСА тестирање први пут је урађено у Србији 2003. године, а број земаља које учествују на тестирању стално се повећава.

На том међународном истраживању, које се одржава сваке треће године, најбоље резултате годинама имали ђаци из Сингапура и Тајланда, а међу европским земљама Финска.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Танјуг