Поводом Светског дана потрошача помоћница министра унутрашње и спољне трговине Вишња Ракић поручила је данас да се од септембра текуће године креће са образовањем ученика основних школа о заштити потрошача.

Министарство унутрашње и спољне трговине уз помоћ Министарства просвете организовало је едукативно-креативно такмичење за ученике основних школа под слоганом „Иако смо млади, желимо да знамо“, у ОШ „Михаило Петровић Алас“, у оквиру ког су ученици из осам Београдских школа имали прилику да савладају основе заштите потрошача кроз учешће у квизу и самосталним иницијативама прављењем и уређењем штандова.

„Још од 1983. године 15. март се обележава као Светски дан потрошача. Ове године смо осмислили да деца основног образовања покажу шта знају о заштити потрошача. Осам школа из Београда данас ће се такмичити у знању, и то је увод у причу о меморандуму између Министарства унутрашње и спољне трговине и Министарства просвете“, рекла је за Танјуг Ракићева.

Од септембра текуће године ученици ће имати ту час да се баве темом заштита потрошача, рекла је Ракићева, и том приликом нагласила да се од деце неће траћити да уче законе, већ само основна потрошачка права.

Она је истакла да ће се прво почети са образовањем наставника, а тек онда, како каже, они ће на основу наставног плана и програма образовати децу узраста основног образовања.

Професорка ОШ „Михаило Петровић Алас“ Миомирка Сајчић истакла је да је у нашем систему просвете „добро то што се предузетништво провлачи кроз предмете“.

„То значи да знање које су стекли ученици могу да повежу са сваком сфером живота. Нама из ОШ ‘Михаило Петровић Алас’ је припала част да будемо домаћини. Наша школа је првим у Србији кренула са образовањем из области предузетништва. Старије категорије ученика ће се данас представити са својим знањем, а такође ће имати прилику да сами осмишљавају изглед штандова који ће симулирати књижару, продавницу играчака или спортске опреме“, рекла је за Танјуг Сајчићева.

Он је истакла да ће пракса помоћи ученицима да стекну нова искуства, и подигну свест о важности знања.

Основац Југ Пенчић из ОШ „Михаило Петровић Алас“ са Дорћола је са својим другарима направио штанд на тему књижара.

„Ја сматрам да једна добра књижара треба да буде уникатна и другачија од осталих. Књиге су знање, а књига било ког формата нам пружа знање које је моћ“, мишљења је Пенчић.

Константин Раичевић из ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ из Миријева рекао је да је уз помоћ својих другара организовао штанд на коме су изложили спортске реквизите.

ТопПрес/ Извор: Танјуг