Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас, поводом више правилника које је то министарство донело после доношења закона везаних за основно и средње образовање, да нема одредби којом родитељи оцењују наставнике, већ, како објашњава, наставници оцењују наставника за кога родитељи изразе сумњу да не раде свој посао најквалитетније.

Према њеним речима, и раније је постојало да родитељи, ако сматрају да неки наставник крши закон и прописе, имају право и појединачно да се жале и школи и то право им није одузето.

„Овим правилником смо регулисали следеће: Ако у једном одељењу, више од половине родитеља сматра да неки наставник или разредни старешина, у процесу рада, предавања, оцењивања, евалуације ученика крши одређена правила школе, може да се обрати школи и школа је та која кроз одговор директора и стручног већа оцењује да ли је та примедба основана или није“, рекла је Ђукић Дејановић новинарима у Чачку.

Како даље објашњава, ако примедба није основана, обавештава родитеље о томе, а ако је основана предузима читав низ мера.

„То су најчешће менторски рад, едукација како би компетентност наставника била што је могуће квалитетнија“, навела је Ђукић Дејановић.

Ђукић Дејановић додаје да наставници оцењују наставника за кога више од половине родитеља изрази сумњу да не ради свој посао најквалитетније.

„То није никакво ново право. То је наше виђење како мислимо да ако већи број родитеља има исту визију, да школа треба да предузме све мере да, ако има основа, поправи компетентност или да каже родитељима да нису у праву. Није то баш увек лако, али сви ми који смо на неким одговорним позицијама морамо то да чинимо јер друштво не може да иде напред ако то не урадимо“, рекла је Ђукић Дејановић.

Сматра да ће се тешко и догодити да половина родитеља једног разреда заузме баш идентичан став о једној особи, а ако га заузме, како каже, добро је да школа поведе рачуна о томе и да да неки одговор.

Министарка је истакла да ће због постојања примедби тај сегмент правилника бити поново анализиран, те да ће се након тога донети одлука да ли га треба мењати или не.

Родитељи ипак неће оцењивати наставника; измена или повлачење Правилника није катастрофа

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да ће њено Министарство још једном преиспитати Правилник о оцењивању и додала да измена тог Правилника, или његово повлачење уколико се процени да се њиме нарушава дигнитет наставника – нису никаква катастрофа.

Члан пет Правилника о оцењивању предвиђа да више од половине родитеља једног одељења могу да поднесу пријаву против наставника, уколико сматрају да он не ради добро.

„Разговараћемо о томе да ли да се тај члан повуче или можда измени, а да ли ће то урадити ова влада, или наредна – видећемо“, изјавила је Ђукић Дејановић за Новости.

Ђукић Дејановић је поновила став Министарства просвете да је циљ доношења Правилника био да се просветни радници заштите од самовоље родитеља који су и до сада имали законско право да се анонимно жале, па су често злоупотребљавали и анонимним пријавама затрпавали школе и министарство.

„Идеја је била да искоренимо ситуације да се сваки незадовољни родитељ појединачно и анонимно жали, то смо решили тако да жалба може да се покрене ако је више од половине родитеља у једном одељењу незадовољно радом наставника. Цео процес одвија се у школи, јер је аутономија школа веома важна“, истакла је Ђукић Дејановић.

Она је додала да ће о томе да ли ће Правилник бити повучен, или евентуално измењен, разговарати са свима са којима је разговарано током припреме документа, а то су четири репрезентативна синдиката и Друштво директора Србије, који нису имали примедаба на садржај Правилника.

Председник Србије Александар Вучић раније је на својој Инстаграм страници „buducnostsrbijeav“ поручио да још једном треба размислити о Правилнику и одлуци да родитељи оцењују наставнике, наводећи да не треба да размазимо децу, нити да нам родитељи воде школе.

„Знам да су у Министарству просвете, када су спремали Закон о образовању, на томе радили стручни људи. Знам да када се доносе правилници о односу према наставнику и настави – на томе раде стручни људи. Међутим, као председник, замолио бих све да још једном размисле о одлуци да родитељи оцењују наставнике“, указао је Вучић.

Председник Србије је додао да су нам потребни слободни наставници, јер они боље од свих знају како је треба радити са децом.

„И не могу ни да замислим ситуацију у којој бих боље од било којег учитеља, наставника или професора, знао како неко од моје деце учи и како се понаша на часу. И одакле бих имао право да оцењујем наставника на било који начин“, навео је Вучић.

Свако је предузео мере из својих надлежности

Министарка просвете изјавила је, поводом недавне ситуације у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду када је у ранцу једног ученика пронађен нож, да је свако предузео све мере из својих надлежности.

„Добро је што је у Рибникару на време пронађен нож. Ми за сада не знамо ни да ли је то његов нож, да ли му је ту стављен или да ли је то нека манифестација игре страха. Предузели смо све мере, свако из своје надлежности“, рекла је Ђукић Дејановић.

Како је додала, директор је обавестио Министарство унутрашњих послова, Центар за социјални рад.

„Стручњаци Института за ментално здравље и Удружење психолога су у школи и покушавају да тај степен ретрауматизације и психичког бола и страха који деца и људи имају тамо буде на што нижем нивоу, како би се васпитно образовне активности одвијале“, казала је министарка.

Када је у питању ношење оружја и оруђа, које може неког тешко да повреди, од стране ученика у било којој школи, министарство, како каже, прати како реагује школа.

„Свакодневно се дешавају ситуације које ми не желимо, али ту је одговорност школа огромна и ја се захваљујем свим директорима и наставницима, што чине све да не дође до нежељених последица. Школа о којој причамо је предузела све што је у њеног ингеренцији и није дошло до инцидентне ситуације“, рекла је Ђукић Дејановић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг