foto telegraffoto telegraf

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић изјавио је данас да би пензије и плате запослених у јавним службама могле да буду повећане средином ове године јер су приходи државног буџета у јануару били бољи од очекиваних. Ове године ћемо мање дотирати ПИО фонд јер је уплата доприноса већа у првом месецу, али ћемо сачекати средину године да направимо пресек – казао је Ђорђевић новинарима на отварању Сајма трећег доба на Београдском сајму.

Додао је да са оптимизмом очекује те резултате, када ће, како оценио, примања запослених и пензионера моћи да буду увећана на реалним основама.

Ђорђевић је казао да је друштвена одговорност према најстаријим грађанима приоритет Владе Србије и да мора да буде на највишем нивоу.

– Влада је 2014. суштински променила однос према свим грађанима а посебно према најстаријима и особама с инвалидитетом – рекао је он на отварају 5. Сајма трећег доба.

Истакао је да је „захваљујући храброј одлуци Александра Вучића да 2014. започне реформе и поверењу пензионера да препозању потребу за тим променама“ Србија прошла најтежи период.

– Почели смо да убиремо прве резултате реформе, али оне још нису завшене. Морамо још да радимо – рекао је Ђорђевић и додао да су изазови велики али да верује да ће се заједничким залагањем успети у спровођењу реформи.

Министар тровине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је отварајући Сајам трећег доба рекао да Влада жели да повећава пензије из године у годину.

– Свесни смо три врсте проблема које имају пензионери, а то су материјални статус, доступност здравственим улугама и социјална укљученост – рекао је Љајић.

Указао је да „нема реалне социјалне политике без повећања инвестиција и јаке економије, јер је све друго социјална помоћ коју пензионери не желе“.

– Ми сада постављамо реалан темељ социјалној политици – казао је Љајић и оценио да држава мора да обезбеди пензионерима услове за социјалну укљученост и најмање што може да уради је да заједно са локалним заједницама отвори клубове за пензионере, како би на најбољи начин искористили своје време – рекао је он.

Према његовим речима, истраживања показују да је осећај припадности услов за срећу и да су најсрећнији људи до 20 и изнад 50 година.

Сајам трећег доба трајеће и сутра, а у улаз је бесплатан.

На том сајму компаније излажу своје производе и нуде разне погодности и попусте, а посетиоци могу да одаберу и понуде како да испуне своје слободно време.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс