foto tanjugfoto tanjug

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поручио је да безбедно радно место чини запосленог задовољним, што је предуслов за већу продуктивност и успешност сваке компаније.

Ђорђевић је то рекао честитајући свим радницима и послодавцима Дан безбедности и здравља на раду у Републици Србији и Светски дан безбедности и здравља на раду.

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са социјалним партнерима обележава Дан безбедности и здравља на раду у циљу промоције безбедности и здравља на раду“, истакао је Ђорђевић.

„Република Србија на челу са председником Александром Вучићем учинила је све да обезбеде што више нових радних места, истовремено показујући своју посвећеност сталном унапређењу положаја запослених. Јаке и успешне компаније су гарант за перспективније друштво, као и снажну привреду и државу. Како је војска гарант мира тако је привреда гарант просперитета, а безбедност запослених је предуслов за већи и успешнији привредни раст“, нагласио је Ђорђевић.

Указао је да је обавеза сваког послодавца да запосленом обезбеди услове за безбедан и здрав рад на радном месту, јер сваки радник у Србији мора да се врати својој породици безбедан и здрав на крају радног дана.

„Смањење броја повреда на раду је циљ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од којег неће одступити ни у једном тренутку. Због тога ће Министарство и Управа за безбедност и здравље на раду бити посвећена наставку промоције безбедности и здравља на раду и унапређењу система којим се достижу највиши стандарди. Зато ћемо наставити сарадњу са послодавцима, синдикатима, запосленима, високошколским установама и удружењима на унапређењу безбедности и здравља на раду“, рекао је Ђорђевић.

„Само заједничким радом можемо унапредити систем безбедности на раду“

Директорка Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула рекла је да је улагање у безбедност и здравље на раду инвестиција која унапређује пословање и добробит запослених на раду и да ће Министарство остати посвећено даљем развоју и успостављању светских норми у овој области.

„Само заједничким радом можемо унапредити систем безбедности и здравља на раду кроз промоцију друштвене одговорности свих учесника у систему безбедности и здравља на раду у циљу развијања културе превенције безбедности и здравља на раду чиме се ствара здраво, напредно и модерно друштво, здрави запослени на здравом радном месту. То је наша обавеза и одговорност. Радимо безбедно и здраво зато што то можемо и хоћемо, а не зато што то морамо, јер је безбедност и здравље на раду вредност која нема цену“, поручила је Фуртула.

Она је навела да стратешки циљ Министарства јесте очување здравља радно активног становништва и унапређење безбедности и здравља на раду ради спречавања повреда на раду и професионалних болести.

Зато је, према њеним речима, министар Ђорђевић формирао радну групу за израду новог Закона о безбедности и здрављу на раду који ће бити модернији и пратити прилагођавање техничком напретку.

На манифестацији су најуспешнијим компанијама и физичким лицима додељена национална признања за изузетна постигнућа у области безбедности и здравља на раду.

Према речима директорке Марине Фуртуле, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одржаће састанке са награђеним компанијама, како би своја практична знања и искуства поделиле са другим заинтересованим компанијама у Републици Србији.

ТопПрес/ Извор. Танјуг