Топола – У цркви Светог Ђорђа на Опленцу данас је полагањем венаца обележен „Дан сећања на Витешког краља Александра I Карађорђевића”. Након тога уследила је трибина на којој су говорили председник општине Топола Владимир Радојковић, одборник у Скупштини општине Никола Савић, академик Милосав Недић и председник крунског савета Драгомир Ацовић.

Иницијативу за обележавање овог дана покренули су представници ПОКС -а у Тополи а одлуком Скупштине општине Топола, јуна месеца ове године званично је установљен 16. децембар као Дан сећања на Витешког краља.

Фото: ТопПрес

„Топола данас обележава Дан сећања на Витешког краља Александра I Карађорђевића, ми који смо и поднели иницијативу стојимо данас поносно овде да одамо почаст и прославимо рођење краља под чијим вођством је Србија постигла највеће војне успехе, ослободила и осветила Косово, ставила под српску круну цео српски народ и цео свет јој се дивио. Такав дич и ми из Покрета обнове Краљевине Србије желимо да обновимо и видимо да нас је из дана у дан све више и више, до победе, с вером у краља и отаџбину“, рекла је Јасмина Ђурђевић, одборница Скупштине општине Топола испред ПОКС- а.

Народни посланик и потпредседник ПОКС -а Верољуб Стевановић одао је данас почаст краљу и истакао да Срби нису имали бољег и честитијег човека од краља Александра.

Фото: ТопПрес

„Данас је дан сећања на једног од највећих људи у нас Срба, образован на војној академији, био је шест година у рову са људима у Грчкој. На челу Српске војске донео је слободу народу, име српске војске је са највећим дивљењем изговарано у свету, донео је слободу српском народу а изгубио главу. Ми Срби у новијој историји нисмо имали бољег и честитијег човека од њега“, казао је Стевановић.

Фото: ТопПрес

Венце на гроб краља Александра положили су представници ПОКС -а и заменик председника општине Топола Мирко Радовановић са сарадницима.

Иначе,  краљ Александар I Карађорђевић, Краљ Ујединитељ рођен је на данашњи дан 1888. године.  Од 1921. до 1929. владар Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, од 1929. до 1934. Југославије. Школовао се у Швајцарској, Русији, Француској. Постао је престолонаследник 1909. уместо старијег брата Ђорђа, а од 1914. као регент владао је Србијом у име болесног оца краља Петра I. Био је на челу Прве армије у балканским ратовима а Врховне команде Српске војске у Првом светском рату. Постао је краљ Срба, Хрвата и Словенаца 6. новембра 1921. након смрти краља Петра I. Убијен је Марсељу 9. октобра 1934.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес