Топола – Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су јуче парастосу поводом 53. годишњице смрти Њ.В. Краља Петра II у Маузолеју краљевске породице, цркви Светог Ђорђа на Опленцу, каже се у саопштењу.

Свештенство опленачке парохије служило је помен, ком су уз Њихова Краљевска Височанства присуствовали чланови Крунског савета господа Владан Живуловић, Дарко Спасић и Зоран Живановић, чланови „Удружења Краљевина Србија“, које је под покровитељством Њ.К.В. Престолонаследника Александра и господин Драган Рељић, управник Задужбине Краља Петра I на Опленцу. Након службе, Престолонаследник је положио венац на гроб свог покојног оца.

„На данашњи дан 1970. године престало је да куца срце мог драгог оца, Њ.В. Краља Петра II. Његов живот није био лак, обележен раним губитком оца и бурним временима која су потресала цео свет у доба када је постао монарх. Воља великих сила много пута током историје обликовала је судбину малих земаља и њихових владара, па је такав случај био и са Краљевином Југославијом и њеним последњим монархом. Ној отац је без круне остао самовољним чином недемократског режима, али суштину онога што та круна представља нису никад могли да му одузму, те је тако увек, и пре и током и после велике историјске прекретнице Другог светског рата, увек чинио све што је у његовој моћи да буде у служби свом народу и Отаџбини.

На почетку Другог светског рата у нашој земљи, мој отац је био приморан да се, као и већина других монарха и шефова држава из земаља под нацистичком окупацијом евакуише у Лондон. Након рата, комунистичке власти у Југославији су му забраниле повратак у отаџбину, коју је сањао до краја живота.

Као што рекох, живот му није био лак, али нека његово завештање и сећање на њега буду исправни и достојни. Да увек у мислима имамо ко је он заиста био. Љубљени син својих родитеља, научен да искрено воли свој род и своју земљу, а на кога је и његов народ гледао као на сина. Монарх земље чије су темеље многи поткопавали, последњи Краљ Југославије, мој вољени отац – Петар II“, саопштено је из прес службе Краљевог двора.

 

Биографија Њ.В. Краља Петра II

Њ.В. Краљ Петар II од Југославије био је прворођени син Краља Александра I и Краљице Марије од Југославије. Краљ Петар II рођен је у Београду 6. септембра 1923. године, а крштени кум му је био краљ Џорџ В. Након убиства свог оца 1934. године, постао је Краљ Југославије, али пошто је тада имао 11 година, формирано је Намесништво.

После преврата 27. марта 1941. године, када је народ Југославије одбацио пакт који је тадашња влада потписала са Немачком, краљ Петар II је проглашен пунолетним.

Војска Југославије није била спремна да се одупре инвазији нацистичке Немачке која је уследила и Југославија је окупирана у року од једанаест дана. Краљ Петар II је био приморан да напусти земљу и придружио се другим монарсима и државницима из европских земаља под немачком окупацијом у Лондону јуна 1941. Тамо је Краљ Петар био сматран симболом отпора против нацизма и вредно је радио на томе да добије подршку Савезника за борбу народа Југославије против окупаторских снага.

После рата, недемократски комунистички режим забранио је повратак Краљевској породици у Југославију, одузевши им држављанство и конфисковавши целокупну приватну имовину. Краљ Петар II никада није абдицирао.

Краљ је последње године живота провео у Америци. Преминуо је 3. новембра 1970. године у болници у Денверу у Колораду, а сахрањен је у цркви манастира Светог Саве у Либертвилу у Илиноису. Био је једини краљ сахрањен у Сједињеним Државама.

Краљеви посмртни остаци пренети су у капелу Краљевског Двора у Београду 22. јануара 2013. године, а државна сахрана одржана је 26. маја 2013. у Маузолеју краљевске породице у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, где се Његово Величанство придружио осталим члановима Краљевске породице сахрањеним у Краљевском маузолеју.

ТопПрес