СНС ће имати сигурну већину, а потенцијални бојкот предстојећих парламентарних избора Савеза за Србију (СЗС) ојачаће Покрет слободних грађана (ПСГ) и Сергеја Трифуновића увести у Скупштину! То је закључак који се може извести ако се погледају тренутни рејтинзи странака.

Наиме, према најновијим истраживањима, коалиција окупљена око СНС-а има подршку 53,4 одсто, док је друга политичка снага опозициони блок Савез за Србију, који би, да су избори данас, освојио 11,3 процента. Међутим, ствари се могу потпуно променити на изборима заказаним за пролеће јер Ђиласов Савез најављује бојкот, те би ПСГ Сергеја Трифуновића, који сада има око 5,4 одсто, могао лако скочити на друго или треће место по снази, оцењују наши саговорници.

Политички аналитичар Бранко Радун наглашава и да је прича о бојкоту дела опозиције окупљене око СЗС-а заправо кампања пре кампање, али оцењује и да ће се њихови гласови у случају да ипак донесу дефинитивну одлуку о неизласку на изборе разлити на више места.

– Уколико би Ђиласова екипа бојкотовала изборе, један добар део њихових бирача би се определио за Сергеја Трифуновића, док би део стао уз Александра Шапића. Добар број би отишао и у апстиненцију. Али дефинитивно би тај њихов бојкот увео Сергеја у Скупштину – наглашава аналитичар.

– Али нисам до краја сигуран да ће СЗС бојкотовати изборе, без обзира на то што они сада причају да хоће, коначну одлуку сигурно неће донети пре Нове године. Они сада тврдећи да ће ићи у бојкот пре свега желе да „очисте“ опозициону сцену и представе само себе као једину праву опозицију, прозивајући остале да су „Вучићева опозиција“ само зато што нису за бојкот – коментарише аналитичар.

Да су реалне претпоставке да бојкотом Савеза за Србију један део тих гласова иде Сергеју Трифуновићу, а други Александру Шапићу, потврђује и аналитичар Владимир Вулетић.
– Уколико део опозиционих странака не изађе на изборе, врло је вероватно да ће се један део тих гласова прелити оним опозиционим странкама које на изборе изађу и оне ће ојачати. Странке које уђу у бојкот себи ће направити озбиљан проблем за будућност – казао је он за „Ало!“ и додао да у будућности очекује јачање десничарских странака јер се то дешава свуда у свету.

Први тест у Медвеђи

Локални избори у Медвеђи биће одржани 8. септембра, а за њих су пријављене листе „Александар Вучић – Зато што волимо Медвеђу“, коју чине СНС, СПС и Јединствена Србија, затим, ПУПС, односно „Милан Кркобабић – Партија уједињених пензионера Србије и Медвеђа је Србија“, СРС „Српска радикална странка – др Војислав Шешељ“, листа Српске деснице, коју води Миша Вациц, као и „Партија демократског деловања – Фљорим Сахити“.

Савез за Србију неће излазити на ове локалне изборе јер, како су навели у саопштењу, „не постоје никакви услови за одржавање фер избора“. Председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић боравиће 3. септембра у општини Медвеђа, потврдио је председник општине Небојша Арсић, наводећи и да ће тамо бити одржан „велики митинг“ у спортској хали.

ТопПрес/ Извор: Ало