У Србији је последњих дана било претежно сунчано са дневним температурама мало изнад просека за ово доба године, а прогностичар Марко Чубрило најављује да се већ у петак очекује ново, израженије наоблачење и захлађење, уз повремену појаву снежних падавина

Како се најављује у прогнози, средином седмице биће суво и умерено хладно, док ће у току ноћи бити и јаких мразева. Јутарњи минимуми од -7 до -1, на снегом покривеним планинама понегде и око -12 степени Целзијуса. Дневни максимум од 2 до 6 степени, а у местима где ц́е се магла поново дуже задржавати око -1 степен Целзијуса.

„У четвртак испред новог, хладног, фронта који ће се ка нама спуштати по источној периферији јаког антициклона са центром над Великом Британијом поново мало топлије уз југозападни ветар и дневни максимум од +3 на крајњем северу до око +12 на југу и југозападу региона“, навео је Чубрило на Фејсбуку.

Средином дана и после подне прво на северу, а у току ноћи ка петку и над осталим пределима очекује се наоблачење уз окретање ветра на јак северни, падавине и захлађење.

„За сада делује да ц́е у низијама то углавном бити киша или пролазан снег који неће условити формирање конкретног снежног покривача, док би планине, посебно у БиХ, Црној Гори и Србији добиле пролазан али конкретнији снег“, додао је Чубрило.

Време током викенда

У петак и суботу променљиво облачно, ветровито и умерено хладно уз повремену појаву снежних падавина. У петак би оне чешц́е биле на планинском југу и југоистоку региона, док би их у суботу могло локално бити и над осталим пределима, али тај део развоја времена још није сасвим сигуран и зависиће од тачног положаја гребена антициклона који ће условљавати количину и угао упада хладног ваздуха, указао је Чубрило, иначе професор географије.

Како наводи, тих дана ц́е јутарњи мразеви бити још јачи, те ће понегде на планинама бити и испод -15 степени Целзијуса, док ће се у низијама кретати од -9 до -3 степена Целзијуса, а дневни максимуми вероватно од 0 до +5 степени Целзијуса.

Око 25. јануара могуц́е је још једно пролазно наоблачење уз падавине, наводи Чубрило.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс