Обрадовић: Пред нама је време жена

Обрадовић: Пред нама је време жена

Аранђеловац –  У Аранђеловцу је данас одржана завршна конференција поводом пројекта „Оснаживање жена из руралних средина општине Аранђеловац у социјалном и предузетничком контексту“ на којој су за најбоље предузетничке идеје додељене плакете и лаптопови.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић рекла је да је поносна када види јаке и способне жене које су одлучиле да се боре и поправе свој и положај других жена у заједници у којој живе.

Навела је да је пред нама време жена и додала да је и пандемија корона вируса показала да се опстанак и стабилност друштва базира на јаким, самосвесним женама које су способне да издрже кризе и сачувају своје породице.

„Сетите се да смо се у првим ударима пандемије сви у породици окренули једни другима, ка нашим мамама, бакама, супругама, снајама да помогну у тешком тренутку и буду подршка онима који су оболели од Ковида 19 у том тренутку, а да опет кућу одржимо да функционише“, рекла је Обрадовић.

Нагласила је да је Влада Србије урадила много на унапређењу положаја жена у нашој земљи, посебно у погледу законодавног и стратешког оквира.

„Оно што треба да урадимо, то је да све то што смо законски урадили кроз различите програме учинимо видљивијим грађанима у Србији, а пре свега женама предузеницама“, рекла је Обрадовић.

Нагласила је да су економско оснаживање жена и подршка женском предузетништву врло важни кораци у унапређењу родне равноправности и додала да је сигурна да ће Аранђеловац наставити да подржава оснаживање жена из руралних средина и у социјалном и у предузетничком контексту.

Обрадовић је рекла да су људи у Србији склони критикама, али да је овај пројекат показао да има младих жена, енергије и простора да се „вуче“ напред свој крај и држава.

„Држава је и законодавно и кроз програме одвојила средства за вас, ви их реализујете, дижете своје породице, децу, фамилију, окружење и тако се дижући Аранђеловац диже и Србија“, закључила је Обрадовић.

Матић: Дигитално доба намеће промене

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је рекла да промене које дигитално доба намеће свима нама нимало не умањују значај жена у друштву.

„Питање родне равноправости и улога жена у новом, дигиталном окружењу у коме живимо и тек ћемо живети ће све више утицати како на квалитет живота, тако и на квалитет и успех друштва којем припадамо“, рекла је Матић.

Навела је да је брзи развој нових технологија донео промене у свакој области нашег живота, пре свега на пољу рада, те додала да се и током пандемије корона вируса видело у којој мери је дигитална технологија донела промену и на пољу образовања, и трговине, и рада.

Сходно томе, додала је да дигитална писменост постаје све доминантнија и да ће улога коју та вештина има у нашем свакодневном животу бити све значајнија.

„По инерцији и по многим другим обрасцима учења и понашања сматрамо да су још увек, нажалост, мушкарци предоређени за ове области – науку, информационо друштво, телекомуникције, инжењерство, а самим тим и за предузетништво које је повезано са овим наукама“, рекла је Матић.

С тим у вези, истакла је да је једна од најзначајнијих улога Министарства трговине, туризма и телекомуникација да жене у тим наукама добију све значајнију улогу и буду мотивисане да се све више укључују у ову врсту образовања, јер ће, додала је, савремено друштво захтевати од нас све већу улогу дигиталних технологија у нашим свакодневним активностима.

Зато је, каже, ресорно министарство од 2016. године спровело неколико јавних конкурса и определило више од 62 милиона динара за 77 пројеката.

„Неке од жена и организација које су данас овде биле су такође кориснице и наших програма. Срећи смо и задовољни због тога и верујемо да ћемо оваквим, заједничким међуресорним мерама дати допринос у оснаживању жена у њиховој едукацији и образовању које мора бити непрекидно јер се једино кроз образовање, било оно формално или неформално, оснажујемо економски и можемо говорити о самосталности и просперитету како нас као жена тако аутоматски и породице којој припадамо и друштва чији смо главни ослонац“, рекла је Матић.

Без економског оснаживања нема праве равноправности

Присутнима се, између осталих, обратила и помоћница министарке привреде Катарина Обрадовић Јовановић која је рекла да је развој женског предузетништва једна од битних тема када је у питању равноправност жена јер, истакла је, без економског оснаживања нема праве равноправности.

„Управо овакви пројекти показују да сви морамо да се укључимо, не само са централног нивоа власти, већ и на нивоу свих локлних самоуправа да дамо свој допринос. Министарство привреде развој женског предузетништва подржава дужи низ година, а са доласком Анђелке Атанасковић на чело министарства по први пут смо креирали програме који су усмерени искључиво на жене предузетнице“, рекла је Обрадовић Јовановић.

У оквиру пројекта „Оснаживање жена из руралних средина општине Аранђеловац у социјалном и предузетничком контексту“ у четири месеца организоване су едукативне радионице у 18 месних заједница са територије општине Аранђеловац, којима су биле обухваћене 34 жене.

На конференцији су за најбоље предузетничке идеје додељене плакете и лаптопови, које су добиле три жене и једна организација из села са територије општине Аранђеловац – Даросава, Орашац, Горња Трешњевица и Брезовац.

Плакете су добили и сарадници на пројектима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI