Оцењено 179 узорака ракија и вина на Међународном оцењивању, златни грозд и  пехари у рукама бројних домаћина

Оцењено 179 узорака ракија и вина на Међународном оцењивању, златни грозд и пехари у рукама бројних домаћина

Топола – У оквиру 58. Опленачке бербе традиционално и ове године одржано је XII Међународно оцењивање вина и ракија. Пред стручним жиријем који је био састављен од еминентних стручњака нашао се тежак задатак, да од 179 узорака изаберу најбоље. Оцењивано је 42 узорка вина, бела, розе и црвена као и 137 узорака различитих воћних ракија које су на оцењивање стигле из читаве Србије.

„Оцењивање је добро протекло, стигли су јако квалитетни узорци и могу рећи да из године у годину влада све веће интересовање за ово оцењивање. Доделили смо доста медаља, пехари велико злато и опленачки грозд“, казао је Саша Томић секретар Удружења винара и виноградара општине Топола.

Саша Томић, фото: ТопПрес

Велико злато додељено је за ракију од шљиве из Аранђеловца Бобана Младеновића, ракију од мушмуле Пеђе Филиповић из Тополе, ракију од грожђа и шљивовицу  Саше Марјановића из Доње Шаторње,  ракију од грожђа и шљивовицу Слободана Димитријевића,  за лозовачу дестилерије Благојевић из Аранђеловца. Ракија од грожђа Онуфрија Вранића из Крагујевца такође је награђена великим златом,  ракија од грожђа винарије Микић, шљивовица Владимира Симића. За освојено велико злато у категорији ракије од шљиве као и шљивовица 2011, 2005, 2006, 2002. награђен је Тасић Стојан  из Аранђеловца. Каменко Дамњановић из Луњевице такође је награђен за шљивовицу из 2005. године. Великим златом награђене су и  ракија од шљиве 2019, 2020. и златна медаља за шљивовицу Пјур Фрут,  ракија од шљиве и грожђа Наташа Павловић, Иван Живановић шљивовица 2019, ракија од шљиве Слободан Сенић из Раче, ракија од шљиве Новаковић Зоран из Горње Трнаве, ракија од шљиве Драган Марковић, шљивовица Небојша Милисављевић, купиново вино Зоран Новаковић.

Велико злато за најбоље ракије и вина, фото: ТопПрес

Добитници златни грозд за најбоље оцењену ракију,  за шљивовицу 2008, дестилерија Завет,
шљивовица до четири године старости Новаковић Зоран, ракија од шљиве преко 15 година стара  Слободан Сенић, ракија од купине Пјур Фрут, лозовача 2018 дестилерија Бајкал, ракија од јабуке Каменко Дамњановић. У категорији вина, златни грозд одлази за бела вина из подрума Јокић за вино совињон, из категорије розе вина за подрум Јокић и за црвена вина мерло из 2020 године Онуфрију Вранићу.

Златни грозд, фото: ТопПрес

Млад винар из села Липовац Немања Петровић награђен је са неколико златних медаља. Према његовим речима, ова признања су подстрек да се још више улаже у винарску производњу.

„Освојио сам златну медаљу за шардоне 2020, која је поновљена, јер је и за Светог Трифуна награђен као најбоље младо вино, а сада је награђено златом.  Још једна медаља стигла је за црвено вино, златна медаља за вранац и мерло купажа из 2019. године, у барику је и припрема се за флаширање. Имамо неколико медаља до сада, малага је награђена прошле године, све то нам је ветар у леђа да коначно и региструјемо винарију, да изађемо из  оквира домаће производње и напокон будемо више препознатљиви“, рекао је Петровић за ТопПрес.

Награде уручио председник општине Топола Игор Петровић, фото: ТопПрес

Награђен је и Новаковић Зоран из Горње Трнаве, за шљивовицу старости до четири године, ракију од шљиве у категорији до 15 година старости и за купиново вино.

„Купиново вино је здраво и припрема се по посебној рецептури, мора да буду здрави и лепи плодови који уз додатак шећера одлеже 40 дана, потом се источи течност па поново одлежи да би се тек након тога флаширало. Наша шљивовица је углавном од старијих сорти шљива које су свакако специфичне а самим тим и ракија од њих. Признања и пехари значе много, то је доказ да смо вредно и марљиво радили и да је наш успех и знање награђено“, каже овај воћар.

Зоран Новаковић из Горње Трнаве награђен златним медаљама, фото: ТопПрес

Награде је победницима уручио први човек општине Топола. Како је локална самоуправа ове године значајно повећала субвенције за пољопривреднике из буџета општине, очекивања су да ће им то бити подстрек да и даље улажу у своју производњу и да шире своје засаде.

Купиново вино награђаено златом, фото: ТопПрес

„Драго ми је што је за два дана стигло скоро 200 узорака, одличан одзив а комисија сачињена од еминентних стручњака. Из године у годину квалитет се увећава али и одржава, тенденција је да се вински туризам брзо развија, ту су и дестилерије, потенцијали су велики а ми као локална самоуправа ћемо то и подржати“, закључио је Игор Петровић, председник општине Топола.

Председник комисије за оцењивање ракија био је професор др Нинослав Никићевић док је за оцењивање вина председник комисије био  професор др Слободан Јовић.

ТопПрес

Све више учесника и све више награђених, фото: ТопПрес

 

KOMENTARI