ilustracija, shutterstock

Забрана запошљавања у јавном сектору, која се примењује већ шесту годину, највероватније ће бити укинута крајем ове године, пише „Политика“.

Како наводи лист, позивајући се на незванична сазнања, планирано је да се од 2020. године примењује нови механизам запошљавања у целом јавном сектору, према такозваним кадровским плановима.

То значи да владина Комисија за давање сагласности за ново запошљавање неће више давати зелено светло за попуњавање сваког појединачног радног места, већ ће само одобравати план запошљавања у одређеном државном органу.

Служба која има потребу за попуњавањем одређеног броја радних места, наводи „Политика, сачиниће план, који ће потом предати надлежном министарству, а оно ће онда затражити сагласност Владе Србије.

Лист подсећа да су кадровски планови раније постојали у министрствима и државним органима, што је значило прецизно планирање послова и броја људи, а да би сада, како наводи, требало да се примењују на цело јавни сектор, то јест на школе, болнице, домове здравља.

Укидање забране запошљавања једна је од тема о којима ће Бранко Ружић и Синиша Мали, министри државне управе и финансија, разговарати са мисијом ММФ-а, која до 5. фебруара борави у Београду, наводи „Политика“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Политика