printscreen

За нешто мање од месец дана биће потписан регионални Споразум о ромингу земаља Западног Балкана. Најављује се да ће од 1. јула цене позива бити ниже за 25 одсто. Очекује се да до 1. јула 2021. цена роминга у региону буде иста као цена у домаћем саобраћају, рекла је државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, гостујући на РТС-у.

Татјана Матић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да ће споразум за почетак значајно смањити цене роминга у региону.

– Србија је још 2014. потписала споразум са Македонијом, Црном Гором, БиХ, и ми смо већ у режиму смањених цена, а план је да се оне додатно смање. Не могу цене бити веће од 0,19 евра, што је око 22 динара – каже Матић.

Иако је планирано да споразум земаља Западног Балкана буде потписан у оквиру Другог дигиталног самита 4. и 5. априла у Београду, датум потписивања ипак није познат.

– Имајући у виду да нови споразум обухвата и Албанију, и целу територију Косова и Метохије, у овом тренутку датум остаје под знаком питања – каже Матић.

Међутим, истиче да је од датума важније то шта ће овај споразум донети. Објашњава да би се највеће смањење односило управо на нове чланице споразума.

– Тренутно је у Албанији телефонски позив 150 динара, што је значајно умањење – наводи државна секретарка као пример.

План је да роминг потпуно „нестане“.

– Планирано је да са 1. јулом 2021. године више и не буде роминга, односно да цене буду као код куће. То није тако далеко – наводи Матић.

Истиче да је овај споразум први корак ка смањењу цена роминга и у земљама Европске уније, односно ка његовом укидању.

– Ово видимо као корак ка томе, посебно имајући у виду у којој мери се ЕУ залаже за потпис овог споразума – каже Матић.

Истиче да је ова иницијатива део Берлинског процеса, чија је суштина регионална сарадња и приближавање региона Европској унији.

Поред смањења цене роминга, у оквиру овог процеса спроводе се и друге иницијативе, међу којима и иницијатива о информационој безбедности.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, РТС