Ко стекне возачку дозволу после 3. априла мораће да прегура најмање две а највише четири године са статусом почетника и поштује бројна ограничења која прописује Закон о безбедности саобраћаја Србије.

Наиме, ако после овог датума са 18 година неко положи возачки, добија пробну возачку дозволу коју можете да замените тек са навршеном 21 годином или после две године „стицања искуства“.

То у пракси значи да ће и особа од на пример 35 година морати да две године „усавршава знање“ по строгим прописима, до стицања „праве“ дозволе за вожњу, пишу „Вечерње новости“.

– Према ранијем закону, пробна возачка дозвола је важила годину дана – објашњава Младен Рашета из Привредне коморе ауто-школа Србије.

По члану 182 ЗОБС, возач с пробном возачком дозволом може да управља возилом само уз присуство особе која има најмање пет година возачког искуства.

При томе, у возилу не смеју да буду више од три особе, рачунајући у „супервизора“ уз чије присуство једино сме да вози. Ово се односи само на малолетнике. Старији од 21 године, моћи ће да возе и сами.

Ипак, аутомобил за чијим управљачем се налазе не сме да има више од 80 киловата, при чему не сме да се налази у саобраћају између 23 часа и 6.00 ујутро, и то важи за све.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс