Данас у 17 сати почеће најдужи полицијски час од увођења ванредног стања, који ће трајати до понедељка у 5 сати ујутру, што ће важити и сваког наредног викенда.

Држава је ту меру донела, јер су претходни викенди показали да су субота и недеља дани када је на улицама, у парковима, и излетиштима гужва, јер грађани не поштују позиве да и изван полицијског часа остану код куће, осим оних који раде и који иду у набавку.

Мера потпуне забране кретања од петка у 17 сати до понедељка у 05 часова важи за све грађане.

Изузетак је могућност да старији од 65 година, за које од увођења ванредног стања важи потпуна забрана кретања, петком могу у набавку намирница од 04 до 07 сати ујутру, па им је зато кретање дозвољено петком од 03 до 08 часова.

Такође, власници кућних љубимаца могу своје животиње да прошетају сваки дан од 23 до 01 час, а суботом и недељом од 08 до 10 сати, и то на 20 минута, најдаље 200 метара од места пребивалишта.

У градовима потпуна забрана кретања важи за људе старије од 65 година, док је у руралним срединама граница 70 година.

Забрана кретања за све важи сваког дана од 17 сати до 05 часова ујутру наредног дана.

Да се крећу у то време, могу само они који морају да раде како би било обезбеђено функционисање свакодневног живота, али за то им је потребна посебна дозвола за кретање, као и радни налог послодавца.

Те дозволе за кретање могу добити и привредници, те пољопривредници због сетве и неодложних радова у пољу, као и грађани који брину о другима.

Такође, у циљу спречавања ширења вируса корона, обустављен је јавни градски превоз, као и међуградског путнички, друмски и железнички, уз прекид међународног путничког друмског, железничког и авио-саобраћаја.

За запослене који морају да раде, а то су пре свега лекари, полиција, војска, али и људи запослени у комуналним и делатностима које су неопходне за неометано одвијање живота људи, уз дозволе за кретање и радне налоге, успостављен је линијски превоз.

У јавном простору забрањено је окупљање више од двоје људи, а у затвореним – више од пет.

Истовремено, одлуком Владе Србије сви позитивни на вирус корона биће лечени у болницама – они без симптома или са блажом клиничком сликом у привременим болницама, а са тежом клиничком сликом у ковид болницама, што значи да за лакше пацијенте нема више кућне изолације.

Границе Србије су затворене, и забрањен је улазак страним држављанима у нашу земљу, изузев акредитованим дипломатама и странцима са боравишном дозволом.

Грађани Србије који се враћају у земљу обавезни су да буду у изолацији 28 дана.

ТопПрес/Извор:  Танјуг