У Привредној комори Србије данас је представљена апликација „Хелп Хендикеп“ намењена особама са инвалидитетом, компанијама у Србији, локалним и националним институцијама и удружењима са циљем пружања јединствених база приступачних локација, чиме се унапеђује свакодневна мобилност особа са инвалидитетом и њихова укљученост у друштвене активности.

Директор Центра за дигиталну трансформацију ПКС Предраг Николић истакао је да смо свакодневно сведоци наратива у којем бринемо о особама са инвалидитетом, али да пракса често показује другачије.

„Центар ће наставити да отвара врата оваквим иницијативама, дакле можете очекивати конкретну помоћ у повезивању оваквих идеја са корпоративним светом, како би идеје што пре добиле своју практичну примену“, рекао је Николић.

Додао је да је апликација једноставна за примену.

Представница жаштитника грађана Оља Јовичић навела је да ће апликација користити свим грађанима.

„Један од приоритета у раду заштитника грађана јесте заштита права особа са инвалидитетом. Друштво којем тежимо постаћемо само онда када сваком појединцу омогућимо активан и самосталан живот с једнаким правима за све. То је циљ свих нас“, поручила је Јовичић.

Аутор апликације ИТ инжењер Милош Ресановић истакао је да велике компаније и угоститељски објекти потпуно бесплатно могу унети све своје локације, што ће им обезбедити да буду видљиви на мапи.

Компаније ће на тај начин, како је навео, бити друштвено одговорне, али ће добити и нове кориснике.

Апликација је развијена у сарадњи са Центром за дигиталну трансформацију Привредне коморе Србије, пружа мапу приступачних локација у свим градовима Србије и бесплатна је за све грађана наше земље.

У Србији живи око 700.000 особа са инвалидитетом, од чега 120.000 има веома отежано кретање и користи помагала.

Проблеми са којима се они најчешће суочавају су потешкоће у проналажењу паркинг места, одговарајућег лифта и тоалета, неприступачност терена и дуго трајање проналаска приступачних локација, услед мањка информација на интернету.

ТопПрес/  Извор: Танјуг