Од почетка масове вакцинације до данас у 14.30 сати, вакцину против корона вируса примиле су 76.232 особе у Србији, наводи РТС.

Преко портала е-Управа за вакцинацију до сада се пријавило 466.000 грађана.

Широм Србије настављена је масовна вакцинација, а грађани који желе да се вакцинишу могу да искажу интересовање на порталу еУправа или позивањем броја 0800 222 334.

Заменик генералног директора КЦ Ниш, проф.др Радмило Јанковић, каже да вакцинација пружа наду да ћемо стати на пут вирусу и да постоји релана шанса да се у мају и јуну вратимо нормалном животу.

Истиче да се вакцинација у Нишу спроводи на седам пунктова, да има довољно вакцина, а током ноћи стигло је још 5.100 доза.

„Ово је добар замах у вакцинацији и пружа наду да ћемо стати на пут вирусу. Уколико би се овако наставило и наредних дана имали би смо озбиљан замах у имунизацији“, каже доктор Јанковић за РТС.

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института Краљево Миланко Шеклер рекао је да је важно што пре обавити вакцинацију како би се заштитила најстарија популација, која се највише чувала током пандемије, али и како би се што пре постигао имунитет.

Нагласио је да што пре треба да се вакцинишу и они који су по природи свог посла изложенији вирусу и могу да се заразе.

„Ако и осетљиву популацију додамо уз оне који су имали неки контакт и имају било какву заштиту од вируса, он ће у кратком временском периоду бити онемогућен и неће имати кога да зарази тако лако као до сада и онда ће аутоматски да пада број новозаражених“, истакао је Шеклер.

Брнабић: До јутрос вакцинисано 50.000 људи

Премијерка Ана Брнабић саопштила је да је до јутрос у Србији вакцинисано 50.000 људи. „Јутрос око пола 9 смо прешли цифру од 50.000 вакцинисаних људи“, рекла је Брнабић за ТВ Хепи.

Додала је да је јуче био циљ да се вакцинише 16.000, а вакцинисано је више од 20.000.

За данашњи дан, како је навела премијерка, циљ је да се вакцинише 30.000 људи.

Од пре два дана у Србији је започела масовна вакцинација, а грађанима су на располагању три вакцине, „Фајзер-Бионтек“, Спутњик В и „Синофарм“.

Вакцинама помажемо земље у региону

Премијерка је изјавила да Србија по питању вакцине против вируса корона жели да помогне и земљама у окружењу, подсећајући да су председник Александар Вучић и премијер Северне Македоније Зоран Заев договорили да Србија тој земљи помогне са 8.000 доза.

Брнабић је казала да је Влади Србије задатак за помоћ земљама у региону дао председник Вучић са образложењем да, ако се наши грађани вакцинишу, а наш комшилук нема вакцину и није срећан, не можемо ни ми да напредујемо.

Изразила је уверење да ће вакцина из ЕУ доћи не само у Србију, него на читав Балкан, подсећајући колико је тешка ситуација за борбу за вакцине.

Истиче да Србија помаже и регистрацију вакцина у Северној Македонији, а тој суседној земљи је понуђено и да лекари из црвене зоне дођу у Србију и код нас се вакцинишу.

Када је реч о Албанији, Брнабић каже да је премијер те земље казао да су добили 975 вакцина, што значи упола мањи број људи који може да се вакцинише и то чак и не прецизирајући тачно од које земље, вецј је навео да је од неке земље чланице ЕУ.

„Огромна је борба за вакцине, проблем може да буде, није питање само купити и допремити вакцину, потребна је регистрација, план вакцинације…“, казала је Брнабић.

Србија током кризе једна од најозбиљнијих земаља

Брнабић је оценила да се Србија током вируса корона позиционирала као једна од најозбиљнијих земаља на свету.

Како је испричала, ако се присетимо самих почетака у марту, у најбогатијим земљама имали смо слике празних рафова, туче по прехрамбеним продавницама, што код нас није могло да се види.

„Нисмо имали несташицу ни лекова, ни хране, ничега што је било потребно. Такве слике у Србији нисмо видели и наши грађани су великим трудом државе и председника и Владе, били поштеђени тога“, казала је Брнабић, додајући да јој се чини да смо прошли много лакше од других земаља.

Истиче и да је у нашој земљи у сваком тренутку било свега и што је потребно за борбу против вируса корона и у том смислу наводи да смо имали све лекове које је препоручила Светска здравствена организација.

„Нисмо питали колико кошта, ми смо одвајали новац из буџета и свако коме је био потребан тај лек је и добио и није платио ништа“, каже Брнабић.

Додаје да смо земља која је највише имала хоспитализованих у свету јер су лекари из предострожности, борећи се за сваки живот и здравље људи, чим крене упала плућа хоспитализовали.

Такође, и један дан у болници кошта, а Брнабић истиче да Влада и држава нису питали колико то кошта.

„Паралелно са тим смо набављали вакцине, које су све плаћане и то авансно. Донирали смо ЕУ два милиона евра за развој вакцине, али смо паралелно преговарали са свим произвођачима и потписивали уговоре“, каже Брнабић подсећајући да је за све то потребан новац.

Захваљујући томе, у земљи сада имамо тачно 1.054.950 вакцина, од којих су неке већ потрошене, негде више од 100.000.

Те вакцине су потрошене, како је појаснила, зато што се у Србији и вакцинација спроводила конзервативно, односно када се добило 20.000 доза, вакцинисано је 10.000 људи, а друга половина се чува за ревакцинацију.

Премијерка подсећа и да је Србија ушла у Covax програм и прецизира да су постојала два начина да се преко тог програма наруче вакцине.

Један од начина, који је јефтинији, јесте да добијете вакцине које вам они сами пошаљу, а други, скупљи, за који се Србија определила због, како каже Брнабић, бриге о здрављу грађана, јесте да они понуде вакцине које имају, а да ви изаберете коју ћете да узмете.

У оквиру Covax програма, додаје Брнабић, Србија разговара о Фајзеровој и Астразенек вакцини, али још увек се не зна тачан датум када ћемо моћи да их добијемо.

Наводи и да је потписан уговор са Пољском и да је потврђено да желимо 800.000 Астразенек вакцина, која још увек није регистрована код наше Агенције, али додаје да је и регистрација процес који не може да се започне док прва фаза за увозну дозволу не стигне у нашу земљу.

Премијерка наводи да је, нажалост, свет данас такав да је 95 одсто вакцина купило 10 најбогатијих земаља света и постоје земље које немају никакве уговоре, нити знају када ће им доћи вакцина, а највећа вероватноћа је, истиче, да ће преко 50 одсто светске популације добити вакцину тек 2022. године, ако и тада.

Подсетила је да су неке од најбогатијих земаља света купиле вакцине да своје грађане вакцинишу по три или чак пет пута, као што су Немачка, односно Канада.

„У таквој констелацији Србија се изборила за, у овом тренутку, највеће количине тих вакцина. Бесплатне су за грађане и доступне свим грађанима“, казала је Брнабић.

У том смислу, премијерка наводи да код нас у сваком дому здравља где се врши вакцинација, нема враћања људи који дођу и унапред непријављени.

„Ако дође човек са улице и жели да се вакцинише, нема враћања, тај човек ће и бити одмах вакцинисан“, појашњава и наводи да су сви домови здравља добили још 50 одсто више доза од тражених управо за те људе који „уђу са улице“.

Србија ретка са информационим системом за вакцинацију

Србија је једна од ретких земаља која има информациони систем преко којег грађани могу да се пријављују за вакцинацију, изјавила је премијерка.

Како је навела, јуче је отворен и штанд еУправе на сајму, где они који се вакцинишу, за 15, 20 минута док чекају после вакцинације, могу да добију информације шта се све може наћи на порталу еУправе.

Према њеним речима, и током кризе, уз борбу против вируса корона, за медицинска средства и вакцине, Влада Србије је наставила да „гради“ и такве ствари као што је информациони систем.

„Када радите нешто на прави начин, ви то градите као кућу – циглу по циглу. Ми смо кренули да га градимо као систем за PCR тестирање, а наставићемо да га градимо и после короне као систем за здравље“, казала је Брнабић.

У том смислу, најавила је да је у плану увођење еУпута, као и еБоловања.

Након кризе коју је изазвала корона, како каже премијерка, Србија ће остати богатија за институције, кадар.

Уз поштовање свих жртава које је наша земља претрпела, Брнабић каже да ипак из кризе нећемо изаћи као губитници, већ супротно.

„Успели смо велике и важне ствари да урадимо током ове борбе. Људске жртве су страшне. Борили смо се за сваки живот, али смо паралелно са борбом за људске животе, наставили да градимо“, закључила је Брнабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг