Од почетка следеће године тарифе за извршитеље биће смањене јер је Министарство правосуђа у новом тарифнику настојало да спречи да трошкови наплате малих дугова прерасту износ главнице, пише Политика.

Предвиђено је да се, ако дужник плати дуг у року од осам дана од пријема решења о извршењу, накнада извршитељу умањује за 60 одсто. У случају решења о исељењу, уколико дужник то добровољно уради у року од 30 дана, извршитељ нема право на накнаду за успешно спроведено извршење.

Драстично је редукован број одлука које ће извршитељ моћи да тарифира, а смањен је и број радњи које ће наплаћивати.

Од 1. марта ступиће на снагу и одредбе Занона о извршењу и обезбеђењу о електронској аукцији непокретности и покретних ствари, а извршитељ неће имати право да наплати као своју услугу одржавање електронске продаје. Новим тарифником биће смањени и трошкови доставе и других појединачних радњи.

Кубуровић: Строжија контрола рада извршитеља

Министарка правде Нела Кубуровић најавила је да ће од 1. јануара наредне године рад јавних извршитеља бити под строжијом контролом док ће положај дужника бити „доста повољнији него до сада“.

Она је за Вечерње новости од петка, потврдила да је Министарство правде радило на новом тарифнику за јавне извршитеље којим треба да се спречи да трошкови наплате малих дугова прерасту висину главнице дуга.

По њеним речима, нове измене закона онемогућиће нагомилавање трошкова дужника, а за наплату дуга за комуналне услуге у износу до 5.000 евра, више неће моћи да се прода једина непокретност физичког лица.

„Извршитељи више неће моћи да узимају две трећине плате и пензије, односно половину за минималце, а о извршења је изузета и сва додатна финансијска подршка породиљама и деци“, навела је министарка.

Најавила је да ће од марта бити уведена е-аукција као „нови, транспарентан начин и фер начин“ јавне продаје непокретности дужника, како би се избегле могуће малверзације као и да извршитељи, њихови заменици и помоћници, као ни други запослени код извршитеља али ни њихови сродници, неће моћи да учествују у јавној продаји, без обзира на то да ли поступају у конкретном предмету или не.

Новости су пренеле и да ће се нове тарифе за јавне извршитеље примењивати на поступке покренуте после 1. јануара 2020. године.

ToпПрес/ Извор: ФоНет, Бета