Од смећа праве подлоге за биљке: Овако се у Тополи прави компост, у пројекат су укључени угоститељи и грађани (ВИДЕО)

Од смећа праве подлоге за биљке: Овако се у Тополи прави компост, у пројекат су укључени угоститељи и грађани (ВИДЕО)

Топола – ЈКСП Топола је 5. јуна 2020. године започело спровођење пилот пројекта управљања био отпадом у Тополи. Пројекат се спроводи у периоду од годину дана ради истраживања колико био отпада се годишње генерише, каква је заинтересованост грађана и у којој мери се придржавају правила о одвајању зеленог и браон био отпада.

„У пилот пројекат су укључени угоститељи на територији града Тополе кроз систем Еколошких партнерстава за пројекат ‘Ми бирамо рециклажу – Топола Зелени град’ и 39 домаћинстава у насељу испод Максија. Намера пројекта поред истраживања јесте и да видимо у којој мери можемо да смањимо отпад који одлази на депонију Торови како бисмо омогућили нашим становницима здравију животну средину и да решимо то питање отпада који може да се рециклира, технолошки обради, компостира да не би завршило на депонији“, рекла је за ТопПрес Катарина Брковић, сарадник на пројекту.

Катарина Брковић, сарадник на пројекту, фото: ТопПрес

Она наглашава да је интересовање код грађана за овај пројекат задовољавајуће и да све више Тополаца жели да учествује у одвајању био отпада.

„Редовно добијамо позиве грађана који желе да се укључе у пројекат, отпад који добијамо од грађана је на завидном нивоу. Такође се код њих буди свест да тај компост који ми овде припремамо може да допринесе доста  улепшавању града јер може да се користи за садњу цвећа на градским површинама али и да се продаје, самим тим можемо остварити и добит“, истиче Брковић.

Угоститељи и грађани укључују се у пројекат сакупљања био отпада, фото: ТопПрес

Браон канте које су обезбеђене за ову намену са логом предузећа и назнаком „Ми бирамо рециклажу – ми бирамо компост“, распоређене су грађанима у јуну прошле године. Од тада се редовно обавља едукација са учесницима пројекта, која врста отпада се прикупља и како се правилно одваја био отпад.

„У браон канте се одваја зелени и браон отпад, кафа, отпад из кухиње, воће, поврће, трава, све што одговара за компост, месни и млечни производи не. Тај отпад се сакупља једном недељно, понедељком се преузима од грађана и угоститеља, довози се овде, истовара и ручно меша у пилот конпостани. Компостана  у себи садржи аерационе цеви, контролише се температура, влажност, меша се ручно и када се припреми одређена маса иде у мања поља где додатно дозрева. Готова маса коју смо одрадили до сада већ је спремна за сетву“, објашњава радник који припрема компост.

Компост који се припрема задовољавајућег квалитета, потребна дробилица да га додатно уситни, фото: ТопПрес

Квалитет компоста који је овде направљен задовољавајућег је квалитета а одрађена је и иницијална сетва. Према речима радника који овде раде на припреми компоста, у наредном периоду биће им потребна дробилица како би припремљен компост додатно уситнили и учинили га приступачним за сетву.

Пилот пројекат „Ми бирамо рециклажу – ми бирамо компост“ обухватио је сва четири годишња доба и траје годину дана. Према подацима до сада, недељно се сакупи око 1.700 литара био отпада и на основу ових података урадиће се прорачун како организовати сакупљање био отпада на територији целог града.

Од компоста који је припремљен већ је изникла једна биљка ладолеж, фото: ТопПрес

„Морамо одрадити испитивање како би одредили  колика нам компостана треба, колико канти, како ћемо организовати сакупљање и сл. Помак нам је јер је општина у свој развојни план убацила и питање конпостане још увек се ради на завршном плану, надамо се да ћемо са садашњим резултатима моћи да проширимо пројекат на цео град. Резултат пројекта након завршеног истраживања ће бити Студија процене увођења управљања био отпадом на територији целог града и оправданости изградње компостане у Тополи“, закључује Катарина Брковић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

KOMENTARI