Влада Србије одобрила је нових 500 милиона динара за поделу још 100.000 туристичких ваучера, а већ од уторка, 20. јуна, грађани који испуњавају услове могу да се пријављују за њих на шалтерима Поште Србије.

На листи оних који примају ваучере налази се око 4.300 угоститеља.

Право на ваучере за одмор има осам група грађана и то пензионери, незапослени, корисници посебне накнаде, права на негу другог лица, ратни војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, студенти, као и радно ангажована лица чија примања не прелазе 70.000 динара.

Корисници ваучера, могу бити и старији од 65 година која не остварују право на пензију.

Они који су већ остварили право на ваучере у овој години, не могу да подносе пријаве за нове.

У претходној подели, у мају, за само један дан „плануло“ је свих 100.000 ваучера за одмор по 5.000 динара, док је дан више требало у јануарском кругу, односно у првој овогодишњој „тури“ .

Најчешће су се за ваучере пријављивали пензионери и највише су коришћени за одмор у бањама и планинама.

Иначе, ваучери за одмор се могу користити за услуге смештаја у угоститељским објектима изван града, општине, односно места пребивалишта, као и места студирања корисника ваучера у трајању од најмање пет ноћења.

Крајњи рок коришћења ваучера, како је објављено на сајту вауцерисрбија. цом је 20.новембар. 2023.

Како је раније казао државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић, подела ваучера је изузетно делотворна и једна од најбољих мера за развој домаћег туризма.

„Најпре је спасила домаћу привреду од пропасти у ковид кризи, повећала знатно број домаћих туриста и када су прошле ковид мере, а и продужила је сезону у Србији“ , рекао је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг