Ковид пропуснице, које су обавезне од суботе у 22 часа, другу ноћ заредом у уготитељским објектима је проверавало 2.400 инспектора са Комуналном милицијом, а од вечерас почиње кажњавање, јавља РТС.

Невакцинисанима је неопходно да поседују пи-си-ар или антигенски тест урађен у некој од државних лабораторија.

Предвиђене казна за правно лице су 300.000 динара, за предузетнике 150.000, за одговорну особу у фирми 50.000, за ковид редара 30.000, а за госта објекта затеченог без ковид пропуснице 5.000 динара.

У 22 сата ковид редар мора бити у сваком угоститељском објекту и мора водити рачуна да после 22 унутра не може бити нико не може бити ко не поседује ковид пропусницу.

Влада у саопштењу појашњава да су ковид сертификати у ствари дигитални зелени сертификати, које сваки грађанин добије када се или вакцинише против корона вируса или када добије резултате ковид теста.

Дигитални зелени сертификат се може добити преко еУправе на мејл адресу, што је лакши начин, а такође се може извадити и у најближој пословници Поште Србије.

Да би дигитални зелени серификат био валидан он мора да садржи најмање једно од наведеног:

-Доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против COVID-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана,

-Негативан PCR тест не старији од 72 сата,

-Негативан антигенски тест не старији од 48 сати,

-Доказ о прележаном ковиду у претходних 7 месеци, који се потврђује позитивним PCR или антиген тестом,

-Позитиван тест на антитела (IgG), не старији од три месеца, урађен у државној лабораторији.

Свака од ових ставки се већ сада налази у зеленом сертификату свих грађана и при свакој промени (новој дози вакцине, тестирању или обољевању од ковида) аутоматски се испуњава новим подацима, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Додаје се да дигитални зелени сертификат грађани могу имати на телефону или одштампан на папиру и он ће се проверавати скенирањем јединственог QR кода који сваки од њих поседује.

Влада Србије упозорава грађане да се сва тестирања и провере нивоа антитела тренутно могу радити искључиво у државним лабораторијама, које су овлашћене за то, и да не наседају на позиве о тестирању испред ноћних клубова и ресторана, с обзиром на то да ти „тестови“ нису валидни и да неће бити признати приликом провере ковид сертификата.

Циљ увођења ковид сертификата искључиво је заштита здравља свих становника, а не новчано кажњавање грађана и стога се Влада Србије нада да ће се грађани и привредници понашати одговорно, наводи се у саопштењу.

Влада подсећа да се ковид сертификати већ дуго примењују широм света у угоститељским објектима и да ће та мера, као и остале епидемиолошке мере, бити укинута када степен вакцинације становништва достигне задовољавајући ниво.

ТопПрес/ Извор: Фонет, Танјуг, РТВ (Лаура Вујковић)