Одбор усвојио увећање средстава за субвенције у аграру

Одбор усвојио увећање средстава за субвенције у аграру

Одбор за пољопривреду Скупштине Србије усвојио је данас предлог ребаланса републичког буџета који се односи на увећање средстава којима располаже Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, у износу од 5,508 милијарди динара.

„Највећи део овог износа, односно близу 4,9 милијарди биће усмерен Управи за аграрна плаћања на име субвенционисања пољопривредне производње, 490 милиона динара добиће Републичка дирекција за воде и 70 милиона Дирекција за националне лабораторије“, рекао је образлажући предлог државни секретар у Министарству пољопривреде Сенад Махмутовић.

Нагласио је да је ово повећање буџетских средстава Министарства за 10 одсто, чиме се стигло до законом прописаних пет одсто учешћа наменских средстава за пољопривреду у буџету.

Члан Одбора посланик Милија Милетић нагласио је да је су ова средства добијана на упорно инсистирање тог скупштинског тела да се произвођачима обезбеди новац за подстицаје, како би им била исплаћена дуговања за претходне три године.

„Велики број произвођача са југоистока Србије који су у тешком положају, очекују да би платили порезе и доприносе, овим ће се то коначно решити“, рекао је Милетић.

Председник Одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић тражио је да се измене уредбе које се односе на подстицаје за младе пољопривреднике и за осигурање усева од града.

„Свако ко је запослен у општини или фабрици може да региструје газдинство на 50 ари закупљене земље и да добије 13.000 евра бесповратно. На тај начин нисте направили младог пољопривредника, него младог шпекуланта. Замислите како се осећају други произвођачи који две године не могу да добију повраћај средстава да би платили обавезе кад гледају неког комшију који овако добије паре“, рекао је Ристичевић.

Он је закључио да због тога пољопривредници неће да буду љути само на власт, него на државу.

„То да забележиш лепо за убудуће Махмутовићу, а ако буде требало ми ћемо да протестујемо зато што правите фиктивне пољопривреднике и фиктивна газдинства. Или ћете радити или ћемо да бирамо неке друге државне секретаре и министра. Мислите, ми вас бирали па вам се удварамо, неће да може“, био је оштар Ристичевић.

Махмутовић је негодовао због начина обраћања председника скупштинског Одбора, али је потврдио да је почетком године Министарство дуговало пољопривредницима за различите врсте подстицаја 10,8 милијарди динара.

Он је рекао да су били створени сви правни и други услови за исплату тих средстава, али да није било новца.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI