Проба мале матуре биће одржана 22, 23. и 24. априла, по реду српски, математика и комбиновани тест, најавио је данас министар просвете Младен Шарчевић и додао да се до сада за специјализована одељења гимназија пријавило 8.736 надарених ученика.

Шарчевић је Тањугу казао да ће се мала матура извести тако што ће задаци бити дистрибуирани путем онлајн платформи и РТС-а, а ђаци ће имати јако пуно времена, односно 12 сати.

– Цео дан им је на располагању, немају потребу да журе нигде – казао је Шарчевић.

Навео је да ће типови питања бити такви да ће бити потребно само да нешто допуне или заокруже, што више служи да себе провере.- На тај начин желимо да им укажемо да нема потребе да преписују или питају некога, јер то не служи ничему. Ти се тестови неће оцењивати и служе само за једну врсту дијагнозе, да поставимо дијагностику шта су прошли, шта нису, да бисмо онда још наредних месец и по могли да им дајемо јасну подршку да би се што боље припремили за малу матуру – казао је Шарчевић.

Говорећи о надареним ученицима, Шарчевић је казао да се са данашњим даном пријавило 8.736 ученика и то за разне моделе.

Како је навео, за математички пријавило се 656 ученика, за ИТ одељења преко 1.870 ученика, музичко – балетске више од 2.200, а занимљиво је да се пријавило више од 560 ученика надарених за хемију и биологију.

Интересовање надарених ученика порасло је за физику тако да се пријавило 389, а надарени ученици пријавили су се и за спортска одељења, за надарене за уметност у гимназијама, као и за надарене за географију.

– Мислимо да ће тај број бити већи, али то не значи да ће сви ти ученици бити уписани. Међутим, то интересовање нам говори да је капацитет тих ученика добар, да деца воле новине и да се реформа гимназија показала добром – казао је Шарчевић.

Очекивања су, према статистици, да око 50 одсто дјака положи пријемни, а како је навео Шарчевић, понуда за ИТ је смањена да би се обезбедили квалитетни професори.

Када је у питању пријемни испит, Шарчевић каже да се прави цела мала стратегија с обзиром да и епидемиолози кажу да би школе требало последње да се отворе.

– Већ сада правимо стратегију да то буде само јун па надаље. Нама је мај важан да прође у разним пробама – казао је Шарчевић и додао да већ од понедељка шаљу модел како ће „формативне оцене да се доведу у сумативне“, а то упутство ће добити сви наставници.

Како каже, већ има довољно оцена, а и наставници су се већ довољно усавршили да то раде, што је добро, јер, наводи, има много новина.

Подсетио је и да је за ускршњи распуст остављено много мање дана за празновање и то да би се добили на времену.

Мој је циљ да у мају имамо један солиднији темпо јер деци ће бити и досадно и ово је и социјална потреба да се овако нешто ради. Све што је од наставе било одрадили смо на овај специфичан начин, немамо надокнаде предавања када се деца врате у клупе – наводи Шарчевић.

Министар каже да је педагошка ситуација добра, у смислу да деци помогну и виде дијагностиком шта је урађено, где треба помоћ.

– Након тога ћемо радити прогнозе када ћемо радити матуру и све друге припреме истовремено – казао је.

У првој половини јуна гледаће се да се разврстају надарени ђаци и њима ће се омогућити да ураде тест јер су у мањем ризику, с обзиром да се 9.000 ученика може разврстати по целој Србији.

– Тиме смо завршили цео циклус основне школе и прешли ка средњој, које ће у међувремену завршити своје процедуре – навео је Шарчевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг