Топола – Током марта, у Тополи је настављен процес израде акционог плана за одрживо виноградарство и очување пејзажа у Тополи. Дана 11.03.2022. одржан је трећи по реду састанак са локалним актерима за израду локалног акционог плана за одрживо виноградарство и очување пејзажа у Тополи. Акциони план развија се у оквиру међународног Интеррег Адрион пројекта ECOVINEGOALS. Пројекат у Србији спроводи Развојни бизнис центар Крагујевац, у сарадњи са Општином Топола и Удружењем винара и винограда Шумадије, придруженим партнерима пројекта, каже се у саопштењу за медије које је достављено нашој редакцији.

Фото: ТопПрес

На трећем састанку учествовали су представници Општине Топола из одељења за локални друштвено-економски развој и одељења за пољопривреду, Туристичке организације Опленац, винара (представници винарија Трилогија и Владимир) и пољопривредних газдинстава, Удружења винара и виноградара Шумадије, Агенције за рурални развој и Средње школе у Тополи. Тема треће радионице била је формулисање препоручених мера и акција у области управљања виноградима, доброг управљања и очувања пејзажа, којима би се осигурало достизање предложених циљева и визије Тополе 2031. године.

Фото: ТопПрес

У поступку идентификовања препоручених акција и мера, пројектни тим обавио је у претходном периоду и додатне билатералне консултације са заинтересованим странама у заједници, Регионалном развојном агенцијом, винаријом Александровић, удружењем Вине еxперт.
Целокупан процес акционог планирања има за циљ да се, кроз дијалог свих заинтересованих страна на локалном нивоу, дефинишу акције и мере које је потребно спровести на локалном нивоу у наредних 10 година, како би се дугорочно развијало еколошки одговорно виноградарство у Тополи, очували пејзаж и животна средина, и максимално искористили јединствени потенцијали поднебља. Након израде нацрта документа акционог плана, у наредном кораку нацрт ће бити послат свим заинтересованим странама на додатне консултације, ради прикупљања коментара, сугестија и предлога.

Фото: ТопПрес

Акциони план за одрживо виногарадство и очување пејзажа у Тополи представља пилот пројекат у нашој земљи, и као такав биће представљен и другим, традиционално виноградарским општинама у Србији, како би пример добре праксе из Тополе, могле и саме применити у будућности.

Фото: ТопПрес

Пројекат ECOVINEGOALS се спроводи у оквиру транснационалног Интеррег В-Б Јадранско-јонског програма сарадње – Адрион, уз финансијску подршку Европске уније. Пројекат се бави изазовима савремених виноградарских система данашњице и њиховим утицајем на пејзаж и околину, са основном идејом да се заштите и даље развијају виноградарске области АДРИОН региона, применом одрживих модела виноградарства. У реализацији учествује 10 партнера и 9 придружених партнера из Италије, Словеније, Србије, Хрватске, Грчке и Црне Горе. Носилац пројекта је Развојна агенција ВЕГАЛ из Италије, наводи се у саопштењу за медије.

ТопПрес

Фото: ТопПрес