На позив америчких престижних институција, редовна професорка Факултета за стране језике Алфа БК Универзитета,др Светлана Томић, одржала је предавања о актуелним темама изучавања српског језика и расправама које у Србији годинама трају поводом родно осетљивог језика. На Свартмор колеџу, који је рангиран међу првих пет колеџа у САД-у, 29. новембра 2023. тема њеног предавања је била „Дебате о родно осетљивом језику у Србији”. Професорка Томић је упоређивала дебате у медијима и организованим дијалозима у којима су изостајале чињенице из историје српског језика и увиди у резултате научних истраживања.

Неколико дана касније, 5. децембра, на Одсеку за славистику Универзитета Принстон, професорка Томић је одржала предавање “Питање рода у српском језику: методологија у идеолошкој замци”. У текућим дебатама она је као проблематичне издвојила игнорисање и скривање чињеница не само из историје језика већ и стандардизације језика; скренула је пажњу на национализам у језику, сексистичке и мизогине стратегије, као и на језик мржње којим се шири хомофобија и родофобија.
Универзитет Принстон важи за најбоље рангиран универзитет у САД-у.

Крајем 2023. професорка Томић имала је такође веома запажено излагање на 75.конвенцији Удружења за словенске, источноевропске и евроазијске студије (Ассоциатион фор Славиц, Еаст Еуропеан, анд Еурасиан Студиес – АСЕЕЕС) у Филаделфији. Том приликом представила је истраживање о деколонијализацији знања о књижевницама у историјама српске књижевности. Анализирајући однос писаца домаћих школских и универзитетских уџбеника према појави женске интелектуалне елите из 19.века, Томић је скренула пажњу на вишедеценијско преношење погрешних чињеница и редукованог знања о улози жена у писаној традицији. Овај шаблон се потом преносио на америчке универзитете и пројекте који су се тицали штампања и прештампавања превода антологија српске прозе.

Истраживања професорке Светлане Томић запажена су и у домаћој јавности због темељитости, исцрпности и интердисциплинарности. Скрећемо пажњу да је недавно за научни рад добила два признања. У фебруару 2022. за деценијски допринос стварању знања из феминистичких и родних студија у Србији добила је награду “Анђелка Милић” коју додељује СЕФЕМ – секција Српског социолошког друштва. У јуну исте године њена књига Тхе Хидден Хисторy оф Неw Wомен ин Сербиан Цултуре: Тоwард а Неw Хисторy оф Литературе (Роwман & Литтлефиелд; Леxингтон Боокс) добила је награду Северноамеричког друштва за српске студије (Тхе Нортх Америцан Социетy фор Сербиан Студиес) као најбоља књига која је објављена на енглеском језику о аспектима српске друштвене и културне историје. Њен приручник за функционалну писменост Књига која недостаје једнако је тражен код младих и старих, а неке од књига писаца из прошлости које је приређивала инспирисале су савремене ауторе за писање нових дела. Тако је према албуму Затворенице у Србији из 19. века настао драмски текст „Успаванка за Алексију Рајчић” (награђен и извођен у Народном позоришту). Гостовања професорке Светлане Томић у Америци крајем прошле године несумњиво потврђују њен међународни успех и сведоче о квалитету наставног кадра Алфа БК Универзитета.

ТопПрес/ ГЗС