Бесконтактну картицу у Србији поседује 81 одсто грађана, а 58 одсто њих сматра да је овакав начин плаћања бржи и једноставнији од стандардног, показују резултати истраживања Мастериндеx Србија.

Студија указује на то да су брза и сигурна бесконтактна плаћања преко телефона и платним картицама реалност за већину грађана и да 80 одсто ових грађања овакав вид плаћања користи у супермаркетима.

Такође, лакши начин плаћања на бензинским станицама користи 40 одсто испитаника, 39 одсто у апотекама и приватним здравственим установама, а 37 одсто њих картицама плаћа у малим комшијским радњама.

Од укупног броја грађана наше земље који испуњавају могућност електронског плаћања, 32 одсто га користе у продавницама обуће и одеће.

Према истраживањима, као главну предност бесконтактних плаћања 58 одсто испитаника истиче да су она бржа и једноставнија од других платних метода.

Испитаници су указали су и на више аспеката њихове сигурности, почцевшии од тога да картица или телефон све време остаје у руци корисника – 51 одсто њих.

За безбедност преко сигурносних технологија које су примењене одлучило се 27 одсто испитаника, док је њих 27 одсто за чињенице да бесконтактна плаћања смањују здравствене ризике, наведено је у саопштењу.

Када је реч о износима који се плаћају бесконтактно, студија показује да су износи до 4.000 динара за које није потребна идентификација корисника заступљенији, у односу на износе преко те цифре који се такође могу платити прислањањем картице или мобилног телефона са уношењем ПИН кода, и то 28 према 21 одсто.

ТопПрес/ Извор: Танјуг