Топола – Марко Гавриловић  из Тополе нема свој виноград, али то га није спречило да и ове године припреми домаће вино за своје госте и пријатеље. Он од овдашњих узгајивача винове лозе купује грожђе и по добро провереној рецептури припрема божански напитак – вино.

„Правимо мању количину вина, око 400 до 500 литара, јер немам свој виноград. Технологију прављења ми је пренео покојни пуковник Зоран Ђоковић који је све то научио на Рајачким пивницама. Грожђе се умуља, на сваких 100 килограма грожђа сипа се један винобран, стоји два или три дана у комини док неодредимо какву ће боју имати. Ако ће  бити светлије онда се раније пресује ако ће имати јачу боју онда трећи, четврти дан, после тога се отаче у буре да превире. Додаје се вински квасац  а после 24 часа ставља се храна за квасце.  Оптимална температура треба да буде од 18 до 20 степени, када вино преври онда се одваја талог, поново се враћа у буре и после месец дана се претаче. Након тога се  стави пливајући поклопац и сипа парафинско уље и тако вино одлежава до пролећа“, прича за ТопПрес Марко Гавриловић.

Припрема вина по традиционалној рецептури, фото: ТопПрес

Он објашњава да се након одлежавања вино флашира. На свом имању прави традиционално вино Ружица, ружичасто рубин боје које се добија од сорти грожђа мускат хамбург, вранац, каменичарка.

Према његовим речима ово вино је изузетно питко, посебно га препоручује за уживање уз специјалитете традиционалне српске кухиње.

ТопПрес

Вино мора да одлежи неколико месеци, фото: ТопПрес
One thought on “Опленачка Ружица по рецептури са Рајачких пивница”

Comments are closed.