У Београду је данас сахрањено пет жртава масовног убиства у основној школи „Владислав Рибникар“ – четири ученице и радник обезбеђења, а на сеоском гробљу у Малом Орашју код Смедерева пет младића убијених у ноћи између четврта и петка.

Девојчица К.М. је на вечни починак испраћена на Новом гробљу. На сахрани је било много деце која су донела беле балоне, као и родбина, пријатељи, директорка школе…

„Немојте се стидети суза према овом невином створењу које није није ни закорачило у живот, а већ из њега излази“, рекао је свештеник после опела.

На Центалном гробљу, на сахрану девојчице Е.К дошло је пуно чланова породице, родбине и пријатеља.

Свештеник који је држао опело открио је да је мала Е.К. страдала тако што се испречила између убице и друге деце, и тако дала времена другима да се спасу.

На Новом бежанијском гробљу велики број људи дошао је малу А.Д. испрате на вечни починак, а школски другови су на сахрану донели беле балоне које су пустили да одлете на небо.

Родитељи су на сахрану довели виолинисту који је, док је сандук спуштан у раку, свирао „Тихо ноћи, моје злато спава“.

На Новом гробљу испраћена је још једна жртва масовног убиства, девојчица М.А.

На умрлици те невино настрадале девојчице пише „Најдража наша, спавај са анђелима“.

Радник обезбеђења школе „Владислав Рибникар“ Драган Влаховић (53) сахрањен је на гробљу Лешће.

Сахрани је присуствовао велики број људи – чланови породице, суседи, као и ђаци о којима је Драган годинама водио рачуна.

На сахрани је прочитано и опроштајно писмо деце из „Рибникара“.

Стотине мештана у порти цркве у Малом Орашју

Стотине мештана окупило се у порти цркве у Малом Орашју где је убијеним младићима опело служило 10 свештеника епархије пожаревачко-браничевске.

На опелу и на сахрани на сеоском гробљу окупио се велики број чланова породице, рођака и мештана.

За убиство осам особа и рањавање 12, осумњичен је 21-годишњи Урош Б. који је ухапшен након акције у којој је учествовало је више од 600 полицајаца.

Урош Б. је данас признао да је у селу Мало Орашје, код Смедерева, ватреним оружјем усмртио пет особа, а потом у селу Дубона код Младеновца, усмртио још три особе.

У Србији је у току тродневна жалост коју је Влада прогласила због трагедије која се догодила у среду у Основној школи „Владислав Рибникар“ на Врачару, када је ученик Коста К. (13) убио девет особа, од којих осам ученика, а ранио седам – шест ђака и наставницу историје.

Град Београд је захвалио породици словеначког кошаркаша Луке Дончића на изразима саучешћа и жељи да сноси трошкове сахране погинулих ђака, уз напомену да ће, како је раније већ договорено, трошкове сносити и сахране организовати Град Београд.

Саучешће породицама настрадалих изразили су бројни званичници из региона и света.

Тродневна жалост проглашена је и у српским срединама на Косову и Метохији.

Петак је био дан жалости и у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине, док је Влада Црне Горе одлучила да за дан жалости прогласи недељу, 7. мај.

Руски амбасадор Боцан-Харченко одао почаст жртвама

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко данас је положио цвеће и одао почаст трагично страдалим 3. маја у Основној школи „Владислав Рибникар“ и уписао се у књигу жалости, објављено је на Твитер налогу Амбасде Русије.

„Тугујемо са братском Србијом“, написао је Боцан-Харченко.

У Генералном Конзулату Србије у Чикагу отворена Књига жалости

У Генералном Конзулату Србије у центру Чикага отворена је Књига жалости поводом трагичног догађаја у школи Владислав Рибникар.

Грађани широм Србије и региона одају почаст страдалима у две масовне пуцњаве – у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду и селима у околини Смедерева и Младеновца.

Заставе Србије на институцијама спуштене су на пола копља, а све активности почињу одавањем поште настрадалима минутом ћутања.

У тишини се на местима злочина, али и на трговима и другим јавним местима, пале свеће, полаже се цвеће и остављају разни предмети, уз жељу да се трагедије више нигде и никада не понове.

У школи „Владислав Рибникар“ отворена је Књига жалости у коју грађани могу да се упишу данас и сутра од 10 до 15 часова.

ТопПрес/ Извор: ТАНЈУГ, РТВ