Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић потписао је  уговоре са представницима 146 јединица локалних самоуправа, којима је омогућен трансфер наменских средстава за област социјалне заштите у укупном износу од 600 милиона динара.

Селаковић је новинарима, после потписивања уговора, рекао да се новац наменски трансферише јединицама локалне самоуправе за потребе одређених услуга социјалне заштите као што су геронтодомаћице и геронтодомаћини, услуге личних пратилаца и персоналних асистената.

“То су само неке од услуга, а није за сваку јединицу у питању иста услуга, већ је питање где је која услуга лиценцирана и ко коју услугу може да организује, односно њено пружање да организује корисницима, грађанима који живе на територијама тих градова и општина“, рекао је Селаковић.

Он је додао да је уверен да ће овај износ побољшати функционисање система социјалне заштите на локалном нивоу, што остаје један од кључних приоритета, јер се на такав начин задовољавају потребе најширег броја грађана.

Како је истакао, сваком министарству, а посебно Министарству за рад, заштиту, социјална и борачка питања, јединице локалних самоуправа су апсолутно приоритетни и кључни партнери.

“Искористили смо ову прилику данас, а није то сваки дан да долази до сусрета министра, његових помоћника и државних секретара са челним људима свих локалних самоуправа у Србији, да разговарамо о још неким питањима за која знамо да јесу проблематична за спровођење великог броја прописа из делокруга наших надлежности, али и да договоримо наредни сусрет, за који сам уверен да ћемо у току маја месеца бити у прилици да организујемо заједно са сталном конференцијом градова и општина“, рекао је министар.

Председник Општине Мионица Бобан Јанковић рекао је да ће средства бити намењена онима којима су најпотребнија, а пре свега да се унапреде услуге социјалне заштите и да се повећа социјална сигурност.

“Ми смо у претходном периоду заједно са Министарством и Владом Републике Србије реализовали низ пројеката када су у питању оне рањиве групе којима је помоћ најпотребнија што се показало као добро и захваљујући овом министарству сваке године и сваког месеца се та услуга повећава и квалитет саме услуге виде и наши грађани“, рекао је Јанковић.

Он је додао да овим пројектом помоћ добијају сви грађани, а држава показује своју социјалну одговорност.

ТопПрес/ Извор: Танјуг