foto-thinkstockfoto-thinkstock

Радници фабрике Застава оружје организовали су данас једночасовни штрајк упозорења испред Управне зграде компаније, на рачун чијег руководства су изнели обимне оптужбе и разлоге за незадовољство. С друге стране, директор Милојко Брзаковић каже да нема разлога за протест јер фабрика стабилно послује.

Одбор Синдикалне организације Застава оружје донео је ову одлуку јер „нису испуњени захтеви Скупштине Синдикалне организације Застава оружје од 15. јануара, а који се односе на изузимање фабрике Застава оружје АД из поступка приватизације дела капитала, покретања питања одговорности против лица одговорних за стање у коме се фабрика налази, неиспуњавања захтева да се радници фабрике Застава оружје АД изузму од даљег умањења зарада од 10 одсто, као и неиспуњавања захтева за одобравање средстава за побољшање услова рада“, наведено је у саопштењу.

Предлог закона о производњи и промету наоружања и војне опреме који подразумева продају дела капитала и фабрике Застава оружје је уврштен у дневни ред седнице Скупштине Републике Србије заказане за уторак, 24. априла.

„У Нацрт закона о производњи и промету наоружања и војне опреме нису уграђене примедбе нашег Синдиката које се односе на изузимање фабрике која ове године прославља 165 година постојања и која је преживела сва друштвена уређења и увек била у државном власништву, и у Синдикату сматрају да је овај предложени Нацрт закона у супротности са интересима фабрике, запослених и Града Крагујевца“, наводе из Синдикалне организације.

Са друге стране, Брзаковић је агенцији Бета казао да су наводи синдиката, као организатора штрајка, о финансијском стању фабрике као и условима рада „ноторне лажи“. Каже да је максимална упосленост капацитета, а зараде се редовно исплаћују.

Он је Бети рекао да фабрика има уговорену производњу и уплаћене авансе до половине 2019. године, као и да ће у овој години бити завршена реализација средстава Владе Србије од 10 милиона евра за подизање техничко-технолошког нивоа производње и набавку савремене опреме.

Брзаковић је поводом захтева синдиката за исплату 25.000 динара бонуса рекао да фабрика може да исплати укупно 15.000 од чега је 10.000 већ било на рачунима радника, а преостали део биће уплаћен у последњој недељи јула.

Он је објаснио да фабрика има и других обавеза које мора да плати, између осталих и дуг од 2,3 милиона долара, односно авансе који су потрошени пре 2015. године и његовог доласка на чело „Застава оружја“.

Брзаковић је најавио да је план да до краја ове године запосли још око 200 радника у фабрици која има 2.500 запослених.

Коментаришући оцену синдиката да нису прихваћене примедбе на Нацрт закона о производњи и промету наоружања и војне опреме који предвиђа продају дела капитала фабрике „Застава оружје“, Брзаковић је рекао да је Министарство одбране заправо уважило препоруке синдиката фабрика наменске индустрије у Србији.

„Министарство је упутило амандман да се у тај закон дода став да укупан удео државног и друштвеног капитала у фабрикама наменске производње не може бити мањи од 51 одсто“, рекао је Брзаковић.

Он је објаснио да то значи да у тај закон, чији је предлог достављен Скупштини на усвајање, оставља могућност да страни власник има највише 49 одсто капитала у фабрици наменске индустрије у Србији.

Према речима Брзаковића, једно страно лице не може да поседује више од 15 акција у једном предузећу.

Подсетимо, Синдикална организација Застава оружја доставила је јавности подужи списак разлога за незадовољство.

Део текста преузет са: Бета, Извор: ИнфоКГ, Бета