Откривању споменика на Горском аеродрому у Прањанима присуствовали представници Министaрства одбране Уједињеног краљевства и Србије

Откривању споменика на Горском аеродрому у Прањанима присуствовали представници Министaрства одбране Уједињеног краљевства и Србије

Горњи Милановац – Министар одбране Уједињеног краљевства, Бен Волас, посетио је Меморијални комплекс у Прањанима и присуствовао откривању споменика Специјалној британској јединици у Другом светском рату. На Горски аеродром слетео је војним хеликоптером, заједно са српским министром одбране Небојшом Стефановићем.

„Ово је место на коме се чује одјек наше заједничке историје, 1941. године када су британске и америчке снаге стигле овде у Југославију, ми смо две земље које су биле саме и то је прави почетак нашег партнерства. Бити у друштву толико важних људи који преносе причу својих предака, велика је привилегиија за мене. Драго ми је што и сам могу да чујем причу о херојима и нашој историји, што је од великог значаја за дугогодишње добре односе које наше земље имају“, изјавио је Волас.

 

Бен Вoлас, министар одбране Уједињеног краљевства, фото: ГЗС

Ове године обележава се 77. годишњица Мисије Халијард- То је највећа акција спасавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату изведена је у Србији. Спасавање савезничких пилота изведено је од стране авијације САД у сарадњи са Југословенском војском у Отаџбини генерала Драгољуба Михаиловића. Четници су на тај начин спасили више од 500 савезничких пилота, које су Немци оборили изнад Југославије. Највећи број пилота је евакуисан са импровизованог аеродрома у селу Прањани 1944. године.

Фото: ГЗС

„Ова прича ће живети, само ако се о њој говори, операција у којој је направљена писта пред очима нациста, у којој су евакуисани припадници специјалних јединица и савезничких пилота, који су били оборени изнад Србије. Операција која је лоше почела, када авион пун путника замало није ударио у брдо, завршила је не само спасавањем живота већ је била и инспирација за још већу мисију, али зачетак великог пријатељства између народа. Дубина нашег партнерства почива на заједничким ризицима и жртвама у свим операцијама и заснива се и на великој храбрости, као и сарадњи са локалним партнерима “, каже Волас.

Министар Стефановић присуствовао откривању споменика, Фото:ГЗС

Приликом прошлогодишњег обележавања Мисије Халијард у Прањанима свечано је отворен и Горски аеродром на Галовића пољу, симболично изграђен у облику авиона, раширених крила. Поред писте налазе се и музејска поставка и два амфитеатра.

ТопПрес/ ГЗС

KOMENTARI