Топола – Њ.К.В. Престолонаследник Александар присуствовао је данас отварању обновљене старе школе у Карађорђевом граду, као и изложбе „Археолошко благо Музеја Кипра“ у Тополи.

Његово Краљевско Височанство свечано је отворио школу коју су првобитно подигли и основали његови преци у старом Карађорђевом граду, а изложбу је отворио Његова Екселенција гдин Деметриос Теофилакту, амбасадор Републике Кипар. Догађају су присуствовали и Њ.К.В. Принц Михаило, Принцеза Љубица и Принцеза Исидора, гдин Владимир Радојковић, председник општине Топола, г. Драган Јовановић, посланик у Скупштини Србије из Тополе, као и бројни грађани овог лепог шумадијског града. Уређење школе као и саму манифестацију организовао је Клуб студената Тополе, а његови чланови су овом приликом одржали презентацију за госте Тополе и Шумадије као винског региона и туристичке дестинације, каже се у саопштењу пресс службе Краљевског двора.

Фото: пресс служба Краљевског Двора

„Ова школа, као и цео Карађорђев град, и наравно сама Топола, важни су сведоци прошлих времена. Људи су често фокусирани само на војничку и државничку традицију мојих предака, те се заборавља колико су Карађорђевићи били усмерени на образовање. То је нешто на шта сам веома поносан – то што су моји преци препознали значај образовања и посветили се његовом унапређењу. Ова школа нас добро подсећа на тај део наше историје, на тај део наслеђа Карађорђевића. Дужни смо да чувамо овакве споменике, и да их одржавамо.

Занимљива изложба коју ћемо сви видети данас чува сећање на прошлост, као и ова школа. Веома је симболично да ћемо овде, у срцу Шумадије, где се снажно чува историја Србије, сви сазнати нешто више о прошлости наше пријатељске и братске земље Кипра“, рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Фото: пресс служба Краљевског Двора

Данашња зграда старе школе у Тополи подигнута је на месту старе Карађорђеве школе, из времена Првог српског устанка, у оквиру Карађорђевог града. Удружење младих из Тополе, које углавном чине студенти универзитета, користи просторије за своје активности, пре свега усмерене на анимирање и едукацију младих, као и на промоцију Тополе и целог шумадијског региона.

Музеј Кипра чува археолошка блага из свих хронолошких периода и култура које су се вековима развијале на острву. Збирке се континуирано употпуњавају  уметничким делима и другим предметима пронађеним у текућим ископавањима која спроводи Министарство за антиквитете, као и бројне иностране археолошке мисије. Ти јединствени предмети склапају мозаик далеке прошлости, а део ових збирки је представљен данас у Тополи, речено је у саопштењу. 

ТопПрес

Фото: пресс служба Краљевског Двора