Јавни бележници широм Србије до данас су оверили 547.376 потписа бирача за подршку изборним листама политичких странака или групација и наплатили 27.368.800 динара, од чега ПДВ износи 5.473.760 динара, саопштено је из Јавнобележничке коморе (ЈКС), која додаје да просечан приход по канцеларији износи 110.000 динара без ПДВ.

У саопштењу ЈКС се истиче да ће јавни бележници наставити да обављају оверу потписа бирача, али са организационим изменама које налажу мере и препоруке надлежних органа донете због епидемиолошке ситуације у земљи.

Наиме, Министарство правде и Министарство државне управе и локалне самоуправе наложили су свим градским и општинским управама у Србији да за привремене јавнобележничке шалтере у својим објектима обезбеде најмање једну просторију, која испуњава адекватне хигијенско-техничке услове за обављање службене радње овере потписа бирача.

Привремени јавнобележнички шалтери радиће сваког дана од 8 до 22 сата, до закључења процеса овере потписа бирача за предстојеће изборе.

Те просторије, како се наводи, морају да буду довољно простране да присутни могу да држе међусобно растојање од најмање једног метра, а у њих ће улазити по двоје бирача.

ЈКС напомиње да се овера потписа бирача може обављати и у јавнобележничким канцеларијама.

Указује да су сви захтеви који су до сада поднети у писаној форми заведени и да се на њих одговара по редоследу којим су примљени.

Јавни бележници ће контактирати све странке које у наредним данима имају заказане овере, како би се прецизно договориле измене места оверавања.

Заказивање овере потписа бирача код јавних бележника почело је 4. марта, када су расписани републички, покрајински и локални избори у Србији, и од тада је свакодневно на терену 540 правника, што је скоро половина запослених у 198 јавнобележничких канцеларија.

За оверу потписа бирача, јавни бележници, у складу са прописима, не наплаћују излазак на терен, дневнице оверивачима, трошкове превоза или било које друге додатне трошкове које имају.

Јавнобележничка комора ће наставити да прати све евентуалне нове мере поводом епидемиолошке ситуације и одмах им се прилагођавати, како у процесу овере потписа бирача, тако и у осталим пословима за које јавни бележници имају надлежност.

ТопПрес/ Извор: Танјуг