Рача, Сепци – Украшавање куће и кићење јелке обичај је који се поштује за новогодишње и божићне празнике. Шарени лампиони, разни украси, сијалице обавезни су детаљи али без Деда Мраза нема Нове Године. Колико је ова новогодишња фигура посебна за једну младу маму из села Сепци надомак Раче потврђује то што га је чувала преко тридесет година.

„Деда Мразић је био поклон из Аустрије који сам ја добила као украс кад сам била беба. Годинама је он красио јелку мога брата и мене и како смо одрастали, кићење јелке је постајало детињасто, док једне године када сам први пут постала мама, моја мама није дала наше украсе, са све њим њеном првом унуку Михаилу. Деда Мраза и украсе је наследио његов млађи брат Марко, затим сестрица Теодора. Сваке године док китимо јелку он је посебан, јер је мој ,исписник’ и има посебно место на јелци“, каже Ана Павловић.

Ана и њен најмлађи син Тадија, фото: приватна архива

Значај празника и кићење јелке испод које се налазе поклони за њу је посебан а ту љубав и заједништво она је пренела и на своју децу.

„Својој деци сам пренела макар мали делић новогодишње чари, које сам ја пре тридесетак година осећала. А као шлаг на торту, пре шест месеци, стигао нам је јос један, најмладји члан наше велике породице, Тадија. Он је јос увек јако мали, али и њему ће бити испричана прича о Деда Мразићу који има пуних 34 године, као и његова мама“, прича Ана.

фото: приватна архива

Она с поносом истиче да је преко педесет украса на јелци сачувала из свог детињства, али сваке године дода још по неки нов детаљ.

„Сви су очувани, јер сам причала својој деци да су мени важни, тако да нису ломили и уништавали, већ смо заједнички сваке године улепшавали јелку уз причу како је било некада а како сада“, закључује Ана.

ТопПрес

Ана Павловић, фото: приватна архива
фото: приватна архива
фото: приватна архива
One thought on “Ово је Деда Мраз са најдужим стажом, напунио је 34 године као и његова власница и остаје у аманет млађима (ФОТО)”
  1. Znaci kakve vi gluposti objavljujete,umesto nesto normalno vi o ukrasima za jelku.

Comments are closed.