Топола – Уз песму „Обраше се виногради“ почела је по шездесети пут привредно туристичка манифестација „Опленачка берба“. Ова светковина одржава се од далеке 1962. године и то сваког другог  викенда октобра а истовремено уз ову манифестацију обележава се и Сабор изворног народног стваралаштва који окупља најбоље певачке и играчке групе из читаве Србије.

Фото: ТопПрес

Бројне госте испред организатора поздравио  је председник општине Топола Владимир Радојковић.

„Овде је срце Шумадије, сабрали смо се у част вина, грожђа и традиције и хвала Богу трајемо пуних 60 година и трајаћемо све док буде Србије јер овде је Карађорђева престоница. Уживајте у нашој манифестацији, обиђите преко 20 винарија колико их има, пробајте наше производе и наше грожђе, време ће нас послужити и надам се да ће ова јубиларна берба оборити све рекорде посећености до сада“, рекао је први човек општине Топола.

Фото: ТопПрес

Манифестацију је званично отворио Урош Кандић, државни секретар у Министарству туризма.

„Велика је част бити данас овде, ово је најдужа манифестација која се бави промоцијом винарства и винског туризма у Србији, овде се баштини традиција модерног виноградарства у Србији која је дужа од једног века. Овде је утростручен број винарија и Србија је лидер када је у питању винарство, преко 200.000 туриста дође код нас само због винског туризма“, изјавио је Урош Кандић.

Фото: ТопПрес

Традиционална „Опленачка берба“ по 60. пут ове године биће одржана од 6. до 8. Октобра у Тополи.

Фото: ТопПрес

Овогодишњи програм обухватиће културно-уметничке наступе, изложбу паса, изложбу грожђа, воћа и осталих пољопривредних производа Средње школе „Краљ Петар I“, Сабор изворног народног стваралаштва, као и концерте националног ансамбла Коло, Пеђе Јовановића и групе Ван Гог.

Фото: ТопПрес

Покровитељи ове манифестације су Општина Топола и Туристичка организација Опленац.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес