Крагујевац, Драча – Природа нас је ове јесени много пута изненадила, па су тако воћари брали јагоде и малине  у новембру а некима је воће поново процветало. Све то стручњаци приписују  климатским променама и томе што имамо све више топлих дана. Ипак, пољопривредници сваки пут остану изненађени када на својим имањима уберу плодове ван сезоне. Такво једно изненађење природа је ових дана приредила и Славиши када је у својој башти пронашао неколико лубеница и то у првој половини децембра.

„Све сам могао да очекујем, али овако нешто никада, цело лето није било лубеница а сада када је зима на прагу и само што није почео снег оне су стигле за јело. Сасвим случајно смо их спазили када смо расклањали отпад из баште да спремимо земљиште за орање, поред тога смо цепали дрва и нико се није надао да ће у башти наћи лубеницу. Ако их је и било буде их касније током јесени али су мале, бледог меса и бљутаве, међутим, ових неколико плодова што смо пронашли сасвим су нормалне величине, тешке око седам, осам килограма и могу вам рећи, слатке као мед“, каже за ТопПрес Славиша Ристић из крагујевачког села Драча.

И док многи ових дана уживају у укусима јесењег воћа и на сочне и слатке лубенице су већ заборавили, Славиша и његова породица подсетили су се укуса лубенице и то у хладним децембарским данима.

ТопПрес

Лубенице у децембру слатке као мед, фото: ТопПрес