Чачак – На шумовитим падинама планина Вујан и Буковик налази се Атомска Бања Горња Трепча. Бања је позната по лечењу специфичних неуролошких обољења и ван наше земље, али и по прелепој природи и културно – историјским споменицима. О овој бањи писао је и британски Гардијан и сврстао је међу десет најбољих бања у источној Европи.

Бањска вода показала се као изузетно благотворна у лечењу реуматских и обољења гастроинтестиналног траката а нарочито код неуролошких болести као што је мултипла склероза.

„Бања се налази на идеалној надморској висини од 460 метара и повољно магнетно поље само по себи већ делује терапеутски на људе који овде долазе, а све их је више и многи од њих не долазе само да би се лечили већ да би побегли од свакодневног стреса и живота у граду”, каже директор маркетинга Атомске бање Ненад Младеновић.

Он је истакао да у последњих неколико година има све више људи који се у жељи да побољшају своје психичко и физичко стање, одлучују управо за бање.

„Трудимо се да осим терапеутских процедура које спроводимо овде, нашим пацијентима употпунимо боравак разним манифестацијама, као што је ’ Културно лето у Атомској бањи’ током кога ће сви посетиоци у наредна два до три месеца имати прилику да уживају у разним културно – уметничким садржајима. Организујемо и излете до Овчарско – кабларске клисуре, манастира Вујан, видиковца на Каблару, а за наше госте који долазе из арапских земаља обавезан је излет до Новог Пазара где осим обиласка града И околине могу да уживају и у гастрономским специјалитетима као што су мантије и ћевапи”, истиче Младеновић.

Директор маркетинга Атомске Бање Ненад Младеновић, фото: ГЗС

Када је реч о страним гостима у бању највише долазе руски туристи, али последњих неколико година приметан је пораст гостију из арапских земаља као што су Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија.

„Високе температуре утичу неповољно на зглобове и мишиће па људи у овим земљама врло често обољевају од реуматских болести. У тражењу лека дошли со до сазнања да се бања показала као веома благотворна у лечењу. Да не занемаримо и то да је код њих сваки медикамент прескуп и они за једну терапију тамо могу да проведу у бањи бар 10 дана, а онда када виде природу И окружење одушеве се и остану и по неколико седмица”, наводи Младеновић.

Након две „пандемијске” године очекивања су да ће ова сезона бити боља од рекордне 2019. године, а број ноћења и гостију из месеца у месец расте.

У Атомској Бањи примењују се најсавременије терапијске процедуре као што је употреба као што је хилт ласер али и дијагностичке као што је НМГ.

 

ТопПрес/ Глас западне Србије