Метеоролог Недељко Тодоровић изјавио је данас да ће падавине које се у Србији очекују до наредног четвртка, бити више локалног карактера.

“Било би и локалне грмљавине, поготово од понедељка, тако да је то једна летња варијанта падавина са краткотрајном кишом, умереним пљусковима или грмљавином“, изјавио је Тодоровић за Танјуг.

Тодоровић је додао да су понегде могуће веће количине падавина, од 10 до 20 милиметара.

Саговорник Танјуга је рекао да ће водостаји Саве и Дунава остати непромењени, као и да постоји могућност да услед летњих пљускова дође до локалних бујичних поплава.

„У јуну и у тим летњим месецима је извесно да би при неким јачим пљусковима било оних јачих локалних бујичних поплава, али за сада, наредне седмице са овим предстојећим падавинама, не би требало да буде неких изливања“, навео је Тодоровић.

Према речима Тодоровића, ветар ће бити слабији данас у односу на претходне дане.

„Ветар ће да ослаби, ево данас у Београду не дува кошава, критеријум за кошаву је да брзина ветра буде већа од 11 метара у секунди, боље речено 40 километара на час“, објаснио је Тодоровић.

Он је додао да ће сутра у Јужном Банату бити кратких удара ветрова олујне снаге, са максималном брзином од 100 километара на час.

Тодоровић је рекао да ће друга половина маја бити топлија, са количином падавина око просека.

„Тек нешто вишим температура можемо да се надамо после 25. маја, мислим на оне вредности од 25 степени и више“, закључио је Тодоровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг