foto tanjugfoto tanjug

МАЛО ко сумња да ће предложени закон о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, који се тренутно налази пред посланицима, допринети повећању безбедности на путевима, али има и одредаба које су већ изазвале оштре полемике. Тако, на пример, угледни професор Саобраћајног факултета у Београду др Милан Вујанић сматра да одредба о снижавању границе дозвољене количине алкохола у крви са 0,3 на 0,2 промила није добра.

– Ја сам против смањења толеранције на алкохол на 0,2 промила. Био сам за то да се уведе нулта толеранција – каже др Вујанић.

– Овако ће возачи и за једну чашицу „пунити буџет“, а нећемо знатније побољшати безбедност. Професор Вујанић указује и на још једну, како каже, нелогичност.

– За невезивање појасева, неношење кациге али и за прљаве таблице казна је изједначена, 10.000 динара – каже он.

– Али како ће се одредити која је таблица прљава, има ли „мере прљавости“ и шта ако кренете са чистим таблицама и после 100 метара улетите у неку бару и испрљате их?

Вујанић је, баш као и директор Комитета за безбедност саобраћаја Србије Дамир Окановић, против умањења казни возачима који пребрзо возе у граду.

– Апелујем на посланике да не усвоје ту одлуку – каже Окановић.

– До сада су онима који возе 30 км више од дозвољене брзине у граду, осим новчане казне, додељивана и четири казнена поена и одузимана им је дозвола.

Сада би требало да плате само новчану казну. Окановић и Вујанић се слажу да су тако обесни возачи остали без по њих најтеже казне, одузимања дозвола и да ће то веома негативно утицати на безбедност.

При томе треба знати да пешак кога удари возило са 50 км на час има неке шансе да преживи, а са 60 км на час шансе су му минималне. И представници ауто-школа имају замерке на предложене измене ЗОБС. Оне се највише односе на предлог да Влада убудуће одређује највишу а не најнижу цену обуке.

– То ће довести до нелојалне конкуренције и пада квалитета обуке – сматра Јован Симић из једне познате београдске ауто-школе.

ПО ЏЕПУ НАЈВИШЕ 1.000 ЕВРА

МАКСИМАЛНА новчана казна требало би убудуће да износи 120.000 динара. Она ће се изрицати возачима са више од 1,2 промила алкохола у крви, затим онима са „тешком ногом“ на гасу (у насељу +70-90 км на час, ван насеља +80-100 км/ч).

Иста казна чека и оне који управљају возилом без иједне положене возачке категорије, или у случају кад им је одузета дозвола, али и за све оне који дете млађе од 12 година возе на месту сувозача или возача (у крилу).

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, П.Ж