Посланици Скупштине Србије поново су за Заштитника грађана вечерас изгласали Зорана Пашалића, а Александра Поповића за истакнутог правника који ће бити члан Високог савета судства(ВСС). Тиме је завршена прва редовна седница пролећног заседања.

Павловић је једини од предложених кандидата за угледног правника који је добио двотрећинску већину посланика Скупштине Србије за члана ВСС или Високог савета тужилаштва (ВСТ).

Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, чији председник је Владимир Ђукановић, изабрао је по осам кандидата из реда истакнутих правника који су предложени, од којих ће се бирати по четири за ВСС и ВСТ.

Кандидати за ВСС су Наташа Делић, Жикица Дроњак, Јелена Вучковић, Никола Бодирога, Марина Грбић, Растко Брајковић, Александар Поповић и Срђан Стефановић.

Са друге стране кандидати за ВСТ су Душан Пурић, Мирослав Ђорђевић, Предраг Ћетковић, Весна Луковић, Владимир Симић, Ненад Тешић, Јелена Глушица и Бојан Петровић.

Пошто нису изгласани у Скупштини Србије истакнуте правнике бираће тело које чине председник Уставног суда, председник Врховног суда, председник Скупштине Србије, Заштитник грађана и Врховни јавни тужилац.

Посланици владајуће коалиције најавили су у током седнице да ће подржати избор Зорана Пашалића за Заштитника грађана, док су посланици опозиције критиковали његов рад у претходном периоду, уз оцену да није реаговао у случајевима када је, према њиховим тврдњама, то требало да учини.

Они су Пашалића оценили као „помагача власти“ коме је омогућено да напише закон по коме ће осам година бити Заштитник грађана.

На дневном реду седнице био је и предлог Одлуке о избору Савета државне ревизорске институције и Предлогу одлуке о избору четири члана Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки.

Представници опозиције не верују да ће бити изабрани истакнути правници

Посланици опозиционих странака су упозорили да истакнути правници вероватно неће моћи бити изабрани у Високи савет судства и Високи савет тужилаштва, јер нико неће добити двотрећинску већину.

„По мени, оно што је најгоре решење у тим уставним амандманима који су постали део Устава, је та могућност да, уколико Скупштина не обезбеди две трећине, двотрећиску већину за ове предложене истакнуте правнике, онда ће уместо ње наступати изузетак, а је се бојим да ће то бити правило, ова комисија која чине председник Врховног суда, Уставног суда, председник Скупштине, Заштитник грађана и Врховни јавни тужилац бираће истакнуте правнике“, рекао је Владимир Гајић из Народне странке.

Он је додао да сви предложени кандидати имају одређену морално-политичку способност за владајућу коалицију.

„Нема ниједног доказа који указује, чињенице или индиције на њихову недостојност, али изгледа да има доказа који доводе у питању њихову морално-политичку одговорност“, констатовао је Гајић.

Радомир Лазовић из коалиције Морамо рекао је да је СНС направио нову манипулацију и продубио партијску контролу правосуђа.

„Знате ли ко ће донети одлуку о избору истакнутих правника? Изабраће их Орлић, Доловац и Пашалић. Иза свих тих објашњења да се СНС одриче контроле правосуђа, дођосмо дотле да они бирају истакнуте правнике. Да није те контроле највиши државни врх био би у затвору“, рекао је Лазовић.

Он је додао да ту не мисли само на СНС , већ и на њихове коалиционе партнере.

„Србија је доспела на дно каце, замислите када нам Жељко Митровић прави оружје за војску. Пинк вам је произвођач оружја, пред децом се појављује Кристијан Голубовић, али када видите ко су министри можда то није и лоше. Ваш градоначелник јавно је изговорио да је намештање тендера за опште добро. Човек буши Савски насип, потопиће нас све“, рекао је Лазовић.

Шефица посланичке групе Уједињени Мариника Тепић поручила је посланицима СНС да не замајавају грађане причама о депопулизацији правосуђа.

„Ево, овде је председник Одбора за правосуђа који је у време короне палио бакље по крововима са навијачима и пуштао је језиве поруке о Драгану Ђиласу. Он у исто време брани Предрага Колувију, а прогања Дејана Миленковића, полицајца који је разоткрио Јовањицу. То вам је слика и прилика ваше деполитизације правосуђа“, поручила је Тепићева.

Она је такође рекла да функционер СНС Бранко Маловић зове судију Весну Вуковић и наручује пресуде, а да је она позната по нарученим пресудама у корист банака, а на штету грађана.

„Стотине хиљада евра које има Ненад Стефановић води порекло од Немање Стајића, првог човека за озакоњење илегалне градње. Откако се СНС бави корупцијом, ми се давимо у њој, а ви у новцу“, рекла је Тепићева.

На то јој је реплицирао Владимир Ђукановић, који је рекао да је познато да је она помагала осуђеном дилеру дроге и да својим изјавама о Јовањици врши притисак на суд.

„Шта ћемо ако једног дана буде ослобођен, да ли сте спремни да му платите? То је доказ како би ви водили правосуђе, наручујући пресуде“, рекао је Ђукановић.

Посланик Демократске странке Ненад Митровић истакао је да је нови, стари кандидат за Државну ревизорску комисију који се бира на пет година, а за годину и по дана иде у пензију.

„За време његовог мандата држава се смањила, продало се 17 хиљада хектара најплодније војвођанске земље ПКБ-у за 50 динара по квадратном метру, јефтинија него ролна тоалет папира“, рекао је Митровић.

Он је додао да је други кандидат студирао девет година на Мегатренду и завршио га са просечном оценом испод седам.

„Такви кандидати треба да контролишу државу Србију и државна предузећа“, приметио је Митровић.

На то му је одговорио посланик СНС Зоран Томић који је рекао да се људи не стиде својих диплома.

„Разлика између онога што сте завршили и знања је огромна и не треба да потцењујете некога ко је завршио приватни факултет“, поручио је Томић.

Заменик шефа посланичке групе Уједињени Борко Стефановић истакао је да данас треба да бирамо поштене колеге, људе који ће сутра штитити права наших грађана, реаговати када управа и власт чине непочинства и неправду и гажење сваког права нашег човека.

Он је затражио да се уведе обавезност тужилаштву да се обраћа грађанима најмање једном недељно, да нам не тражи Интерпол Загорку Доловац.

„Ми смо једина земља у Европи, у цивилизованом свету, где грађани Србије не знају како иде борба, потрага за правдом, како иде гоњење криминалаца и кривичних дела. Не знају људи, нема ко да им каже“, поручио је Стефановић.

Додао је да Зоран Пашалић формално испуњава све услове за Заштитника грађана, али да он неће бити Заштитник грађана, већ власти.

Александар Јовановић из коалиције Морамо рекао је да СНС формира хипи покрет јер се сада залажу за мир и стабилност.

„Ко је довео Герхарда Шредера и Тонија Блера и узимао за саветнике, Ви радикали, који сте терали нашу децу на Вуковар, сада ћете да нас учите о миру и стабилности. Још увек вам се вуку богаљи из тог рата по улицама“, рекао је Јовановић.

Додао је да Зорана Пашалића нисмо имали прилику да видимо у Скупштини, те да га позива да пође са њим у Жагубицу, јер тамо је многим људима потребна помоћ од Сафета Павловића, како је рекао, „макроа“ кога је СНС ставила да води општину.

ТопПрес/ Извор: Танјуг