Патријарх српски Порфирије служио је, прве седмице Васкршњег поста, Свету архијерејску литургију у цркви Светих апостола Петра и Павла на Топчидеру и истакао да се кроз пост открива аутентичан, истински, прави човек.

„Ми не постојимо због поста, него је пост устројен у нашем животу због нас. Кроз пост желимо да се у нама открива аутентичан, истински, прави човек, да се он пројављује, да се он теше и негује, да се у њему пројави природна воља нашега бића“, истакао је патријарх Порфирије у литургијској проповеди.

Патријарх српски нагласио је да је пост видљив знак и показатељ како човек види смисао и суштину живота.

„Постом показујемо да рачунамо на подвиг, да имамо у виду њега као саставног дела свог живота. Постом потврђујемо можда свесно, можда и несвесно, да пуноћу, лепоту, мир, радост и хармонију не видимо као нешто што се једино може остварити из области овог видљивог, споредног, материјалног света“, поручио је патријарх, саопштила је Српска православна црква.

Он је навео да многи просвећенији и духовнији кроз пост показују да се у овоме свету уопште не може пронаћи пуноћа, смисао, хармонија, мир, лепота и све оно што је врлина, што је добро и што је људима суштински потребно.

„И корак даље боље рећи да се то може наћи и у овом свету само уколико подразумевамо да овај свет јесте израз творачке силе љубави Божје и да овај свет и ми у њему постојимо благодарећи и вољом Божјом“, напоменуо је патријарх Порфирије.

Он је истакао да у крајњој линији циљ поста јесте развијање и постизање поверења у Бога и његову промисао, у то да све што од „Њега долази има свој смисао који често човек не може разумети“.

„Не можемо проникнути у њега у почетку, али негујући поверење у Бога, истрајавајући у том поверењу, постајемо способни да проникнемо у све што нам се дешава, што је у нама и око нас, и на крају отварамо простор деловања благодати Његове и без обзира какав је био пут, исход је на крају спасоносан и благородан“, навео је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да овај пост води ка најважнијем догађају, а то је васкрсење Христово из мртвих.

„Зато нека би Бог дао да и овај пост доживимо не као нешто што је само себи циљ, него као нешто што треба да буде оруђе и средство у нашем животу којим растемо у поверењу у Бога, у заједници са Њим, а онда и у поверењу у односу на оне на које смо упућени, са којима живимо. Плод тог и таквог поверења јесте заједница мира и љубави међу нама“, поручио је патријарх Порфирије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг