foto pixabay.comfoto pixabay.com

Свој радни век Снежана Шантић провела је радећи на факултету као професор. Статус пензионера стекла је пре осам година. Због увођења мера умањења пензија, каже да јој је одузета поприлична сума новца.

„За ове три године су ми узели више од 6.500 хиљада евра, а добили смо два пута по 5.000 динара и ова повећања. Довољно сам речита, то је за мене страшно“, изјавила је Шантић.

Пензије се од новембра 2014. исплаћују тако што су примања између 25.000 и 40.000 динара умањена за 22 одсто, док је износ пензије већи од 40.000 динара умањен за 25 одсто. Такву одлуку из Удружења синдиката пензионера Србије не прихватају.

„Па то је из угла пензионера најгори могући потез који се догодио“, каже Градимир Иванић из Удружење синдиката пензионера Србије.

Зелено светло за укидање привремених мера дао је ММФ, уз констатацију да су јавне финансије последње три године стабилне. Међутим, из Владе су оценили да би враћање на старо значило мања примања за око 80 одсто пензионера. Тим поводом, шеф државе је раније рекао да ММФ не воли пензионере више од власти и да укидање мера предлажу из неких других разлога.

„Ми не тражимо да они нас воле, нема потребе да нас воли, али тражимо да нас не пљачка, да не одузимају наше бање, да врате ствари на почетак, али то је сад за њих тешко, јер тај закон који су они донели од неколико чланова, шест чланова мислим да има, он је уствари урушио системски Закон о ПИО фонду“, оценио је Иванић.

Како би се систем побољшао, председник Александар Вучић решење види у повишици. Зато је најавио да би пензије могле да буду увећане за осам посто и поручио да би пензионери који имају примања до 60.000 динара, добили више пензије него 2014.

„Само њих 1,7 посто који су имали веће пензије од 60.000 динара имаће, али за нијансу мање од онога што су имали 2014. године. ММФ од нас тражи, да би људи разумели, да свима овиме идемо у рикверц, да би се овде пре свега вратиле највише пензије, а ови да немају никакво повећање које су имали сиромашни пензионери или пензионери са просечним пензијама“, казао је Вучић.

Професоф са Економског факултета Јуриј Бајец за Н1 каже да је највише одузето оним пензионерима који имају више пензије и да је због стабилног буџета сада најреалније да се њима врати новац који су због мера штедње изгубили. Када су у питању пензионери са нижим пензијама, Бајец каже да њима држава треба да помогне преко социјалне политике, а не кроз систем пензионог осигурања.

„И ММФ жели једноставно да задржи правну логику и економску логику целог пензионог система, јер ако се то не уради, систем ће се урушити и коначно тај проблем ће се вратити назад, људи неће допустити да су им се тако пензије одузимале и да се сада…ником ништа“, рекао је Бајец.

Бајец додаје да не треба правити конфликт унутар самих пензионера, већ да Влада треба да направи баланс како ниједан пензионер, без обзира на висину пензије, не би остао оштећен.

Према Удружењу синдиката пензионера, у Србији више од 700.000 пензионера прима умањене пензије.

ТопПрес/ Извор: Н1