Топола – Председник општине Топола Игор Петровић рекао је да је буџет за 2021. годину већи за 3,34 одсто у односу на 2020. годину. Он истиче да је буџет реално планиран, да је инвестициони као и да се 2020. година у Тополи завршава у суфициту.

Општинска каса за наредну годину тежа је за око 20 милиона динара, а укупан буџет износи 674.827.787, 00 динара. 

„Поред инвестиција из буџета имаћемо инвестиције и из Републике које су у висини читавог нашег локалног буџета. То је потребно првенствено због наше политичке и економске стабилности, и сматрам да је ово огроман искорак, важно је да не пропустимо шансу за развојем. Буџет је инвестициони јер  садржи 147 милиона динара  инвестиција за 2021. годину, поред тога, следеће године биће започете и завршене инвестиције у висини једног нашег буџета.  250 милиона динара у систем за наводњавање за три села, затим 250 милиона динара у путну инфраструктури ван наше инвестиције у путну инфраструктуру. Издвојиће се  30 милиона динара у електро мрежу са изградњом пет трафостаница и обнова и реконструкција нисконапонских мрежа у многим селима. Такође, 30 милиона динара које смо добили ненаменских средстава из буџета општине од Министарства финансија, то је укупно 670 милиона динара од Републике за грађане Тополе“, рекао је први човек општине Топола Игор Петровић и додао да се са инвестицијама у Тополи неће стати као и да ће Топола од Републике добити око милијарду динара.

„Надам се да ћемо успети од Републике да добијемо око милијарду динара инвестиција у 2021. години, то заиста звучи као бајка али је више него реално и могуће за овакву власт какву данас имамо у Тополи. Колико смо одговорни и колико смо инвестиционо окренути у  2021. години, показује и наш буџет који је крајње реално планиран, иако је да подсетим ова година светске епидемије и кризе ковида изазвала финансијску нестабилност, ми ћемо следећу годину наставити у још већем жару“, истиче Петровић.

Он је најавио помоћ привредницима у Тополи, што ће по први пут бити организовано на овај начин у варошици подно Опленца.

У Тополи се следеће године очекују значајне инвестиције, фото: ТопПрес

„Имаћемо предвиђене мере из буџета општине Топола у 2021. години као помоћ привредницима са територије општине Топола. Свако привредно друштво које је регистровано на територији општине Топола добиће  одређени месечни износ годину дана уколико  упосли одређене категорије становништва у својој  фирми. По томе ћемо бити једни од ретких општина у Србији који ће давати подстицај својим привредним субјектима у циљу побољшања и подстицања мера запошљавања и то категорије старијих лица од 50 година“, каже Петровић.

Нова власт у Тополи на дужности је од 19. августа. Поред бројних потешкоћа и политичке нестабилности, Петровић наглашава да је за кратак период у Тополи доста урађено и то новцем из државне касе.

„За првих четири месеца вршења власти у општини Топола,  остварили смо преко 100 милиона динара инвестиција. То смо постигли, завршетком моста у Јарменовцима од 75 милиона динара, санацијом пута у Жабарима од 15 милиона динара и још неколико мањих инвестиција. Мост у Јарменовцима, ако време дозволи урадићемо до краја године а да подсетим да је то био горући проблем који је постојао задње четири године“, нагласио је председник општине Игор Петровић.

Он је истакао да су бројни пројекти започети пре августа, али да не могу да се реализују до краја. Због тога ће, како је рекао појединци или институције морати да сносе одговорност.

„За такве ствари неко мора да преузме одговорност, новца има али пројекти се не реализују. Због таквих ствари биће урађено независно судско вештачење и утврдиће се  ко је одговоран и ко је крив за овакве пропусте“, закључио је Петровић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес