Foto ThinkstockFoto Thinkstock

Влада Србије предложила је представницима ММФ-а повећање плата у јавном сектору од осам до 10 одсто, пише „Блиц“.

Према плану српске владе, повећање зарада од 10 одсто имали би лекари, полиција, учитељи и наставници у основном и средњем образовању, док би осталима у јавном сектору следовао раст плата од око осам одсто.

Тако би, на пример, учитељ који сада у просеку зарађује 40.000 динара након повећања примао 44.000, пише лист.

Доктор специјалиста би уместо садашњих 73.000 имао 80.300 динара, а плата полицијског инспектора би, уместо 47.000, износила 51.700 динара.

У разговору министра финансија Синише Малог са шефом мисије ММФ-а Џемсом Руфом, једна од кључних тема била је повећање зарада у јавном сектору.

„С обзиром на то да је у првом кварталу ове године остварен суфицит буџета од 6,5 милијарди динара и да све указује на то да ће се такав тренд наставити, има простора за повећање плата. У којој мери, то ћемо видети, али сигурно је да ћемо имати раст од око осам одсто, па и више“, наводи неименовани извор „Блица“.

Према истом извору, ММФ предлаже нешто мање повећање – од шест до седам одсто.

„Ипак, аранжман који сада договарамо разликује се од претходног јер има ’само’ саветодавну улогу. Ми нисмо у обавези да урадимо како они предлажу, што је био случај претходне три године када смо имали стендбај аранжман вредан око 1,2 милијарде евра“, објашњава саговорник „Блица“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Блиц