Почела берба купине: Ево шта кажу произвођачи а шта откупљивачи

Почела берба купине: Ево шта кажу произвођачи а шта откупљивачи

Топола – У поднорудничким селима општине Топола почела је берба купине. Произвођаче овог јагодичастог воћа и ове године брине ниска откупна цена која се креће од 45 до 55 динара зависно од сорте.

„Годинама је цена купине ниска, прошле године 40 динара ове године 45 за сорту коју ми гајимо Чачанска бестрна. Принос може достићи и три тоне са наших 15 ари, али ове године је квалитет доста лошији него иначе, купина је препуна воде од честих падавина а било је и града па на плодовима има оштећења. Нема рачунице брати је, али беремо само да нам не би пропадала пред очима, иначе од купине ни ове године нема берићета“, каже за ТопПрес Гордана Мијаиловић из села Војковци.

Гордана у берби купина, фото: ТопПрес

Према њеним речима бербу купине обављају породично, јер плаћање радника изискује додатни трошак.

На откупном месту у селу Војковци до сада је откупљено око 60 тона.

„За сада смо задовољни квалитетом, иако је град причинио штету у неколико засада плодови које смо до сада откупили од узгајивача задовољавају критеријуме. Плаћамо 45 динара за сорту Чачанска бестрна  и 55 динара за сорту Лох Нес. Откуп је почео пре неколико дана, тако да очекујемо у наредном периоду све веће количине, уколико временски услови буду ишли на руку произвођачима“, рекао је Слоба Матић откупљивач купине.

ТопПрес

Почела берба купине, фото: ТопПрес

 

KOMENTARI